Ten, který mluví naší řečí, ten, kterému rozumíme ...!

 

8.1.2018 Přemek Votava

 

Blíží se prezidentské volby i 100.výročí naší novodobé státnosti. Moudří rádcové se opět houfují a knížecí rady nám „prostým“ dávají. My jejich moudra příliš neposloucháme, naopak ke svému prezidentovi s nadějí vzhlížíme. K tomu, který přišel z podhradí, mluví naší řečí, někdy ostrým slovem, či holí pohrozí, ale rozumíme mu. Miloš Zeman žije s námi.

 

Před pěti lety ten náš český zeman porazil na hlavu knížepána z Orlíku. Na Pražském hradě, tak opět zavlály husitské praporce, zazněl i slavný husitský chorál jako poděkování, že i tato křížová výprava, odtáhla z českých zemí před pěti lety s nepořízenou. Prezident Miloš Zeman se stal jedním z nás. Jde ve stopách TGM, i Dr.Edvarda Beneše….. Také oni vzešli z našeho lidu. Jeden syn kočího, druhý syn chalupníka…Také oni byli vláčeni tiskem, Vídní i Berlínem. Nevzdali to, bojovali….

 

Před 600 lety křížové výpravy z celé Evropy měly napravit ty tvrdé české palice. Nepovedlo se ! Od té slavné doby husitské, se časy změnily k lepšímu. Nejsme již za své názory upalováni, do šachet vhazováni, ani katem popravováni…Na Špitálském poli pod Vítkovem, se již nehoufují desetitisíce křižáků z celé Evropy, tak jako tomu bylo i u Kutné Hory, Domažlic, Tachova, …

 

V duchu těchto tradic se po staletí hlásíme k husitství, jsme národem prostých českých zemanů. Naši slavní předkové se nekrčili před Vídní, ani před Římem. Také my dnes nehledáme štěstí u knížecích stolů, neposloucháme rady knížecí, ani kavárenská moudra,….. V duchu našich tradic se nekrčíme před Bruselem, Berlínem…. Naším heslem zůstává ten legendární „husitský Tábor “ ! Mistr Jan Hus, Jan Žižka, či Prokop Holý, to jsou ty osobnosti českých dějin, ke kterým se po staletí hlásíme. A ten slavný husitský chorál „ Kdož sú boží bojovníci…, nepřátel se nelekejte, na množství nehleďte, před nepřáteli neutíkejte! “ stále zní při slavnostních událostech na Pražském hradě. Naše husitství, ale i víra ve slovanství probouzí odpor všech těch novodobých rádců, kteří chtějí změnit náš národ, na národ poddaných, či lokajů.

 

V dobách ohrožení státu se náš národ sjednotil, proti všem cizím rádcům….. Nedejme se !

 

Dejme hlas svému prezidentovi.