Stropnický zřejmě stopne peníze pro svaz bojovníků

 

V poslední době silně kritizovaný Český svaz bojovníků za svobodu čeká zřejmě další rána. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) si nechal prověřit, co se děje ve svazu, který řídí Jaroslav Vodička, a zvažuje, že ministerstvo přestane vyplácet svazu finanční podporu. Ta dělá ročně okolo dvou set tisíc korun.

 

Dnes 4:07

 

Podle Stropnického jsou výroky představitelů svazu a události kolem svazu již za hranou toho, co lze tolerovat. Vodičku reakce ministra překvapila. „Slyším to od vás poprvé a nemohu se k tomu vyjádřit,“ sdělil Právu. Dodal, že by jim určitě vadilo, kdyby obrana přestala příspěvek vyplácet.

 

Ministr na středečním jednání branného výboru Sněmovny řekl: „Svaz porušuje morální kodex, což vrhá špatné světlo na podobné organizace.“ Pozastavil se také nad tím, že svaz oslavil státní svátek 28. října ve velkém sále památníku na Vítkově. Ten provozuje Národní muzeum. Při oslavě měl projev bývalý prezident Václav Klaus, který poté převzal Pamětní kříž ČSBS za podporu vlastenectví a rozvoj demokracie.

 

Jediné, co můžeme, je takovou organizaci nepodporovat.ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

 

Stropnický Právu dále řekl: „Informace, které se dostávají na veřejnost, jsou docela alarmující, když odtamtud odcházejí lidé s lidickou minulostí nebo jeden z našich nejstarších a nejúctyhodnějších veteránů. To nemůžu a nechci přehlížet.“

 

Dodal, že nemohou svazu nařizovat, co má nebo nemá dělat. „Jediné, co můžeme, je takovou organizaci nepodporovat,“ podotkl ministr.

 

Svaz je kritizován, že vylučuje nepohodlné členy a ruší organizace. Vodička čelil kritice za své výroky proti uprchlíkům při jarní terezínské tryzně. Podle Stropnického ho to činí nevěrohodným. „Jeho výroky během uplynulého roku byly za hranou toho, co bych od takové instituce jako občan očekával,“ dodal Stropnický.

 

dan, Právo

Novinky.cz