Strana zrady - Kdo v ruské elitě sází na Západ
Ex-generální tajemník NATO Rasmussen hledá recept na "cukřík" pro Putina
Svetlana Gomziková , 18. října

Komentář k materiálu: Igor Šiškin

Evropa, Kanada a Spojené státy mají příležitost zajistit vyřešení konfliktu v Donbassu. Takové stanovisko v článku The Globe and Mail vyjádřil bývalý generální tajemník NATO a bývalý ministerský předseda Dánska Anders Fogh Rasmussen. Politika "cukru a biče" pomůže dosáhnout míru. Ale ne s ohledem na Kyjev -, jak by bylo vhodné a přiměřené působit na ukrajinské orgány, vyhýbající se závazkům vyplývajícím z dohod v Minsku. Ale pokud jde o Rusko.

Rasmussenovi se velmi nelíbí návrh rezoluce o mírových opatřeních, která minulý měsíc navrhla Moskva v Radě bezpečnosti OSN. Říká tomu "obvyklý Putinský blaf, odlišný od principů organizace." Od jakých principů a jaké jsou odlišnosti však neurčil. Vyjádřil však přesvědčení, že dokument nelze přijmout v jeho současné podobě.
Rasmussen navrhuje, aby se "využila na Moskvu příležitost dosáhnout míru prostřednictvím kombinace curu a biče." A chce začít s "bičem" - zásobami zbraní pro Ukrajinu. Jak mazaný tah! .. Tyto zbraně musí být "obranné". Aby Rusko nemohlo tyto dodávky použít, jak říká, "pro odůvodnění dalšího útoku na ukrajinské jednotky".
Západní média v protisovětské propagandě vstupují do novou úroveň lhaní. Zároveň se domnívá, že je nutné, aby „nechal Putinovi ukončit válku, se zachováním tváře.“ Zde "jediná odpověď je rozmístění silného mezinárodního mírového kontingentu". Ale s označením Mírové síly Rady bezpečnosti. To znamená, že "modré přilby" by měly být umístěny po celé rusko-ukrajinské hranici a měly by zaručit ochranu místního obyvatelstva a infrastruktury, a nejen mezinárodní pozorovatele. A "pokud Rusko zajistí stažení vojsk a obnovení ukrajinské svrchovanosti", Rasmussen mu slibuje "největší cukřík - zmírnění sankcí". Skutečnost, proč se tento "ex" gentleman tak aktivně zasazuje pro ukrajinskou verzi plánu mírových sil, je docela předvídatelná. Rasmussen je externí poradce známého "světového prezidenta" Petra Porošenka . A s největší pravděpodobností má svůj osobní zájem na tomto tandemu.

Dá se také vysvětlit, proč autor aktivně využívá zapomenutých propagandistických nálepek studené války. Zřejmě se za nimi skrývá úplná neznalost a nevědomost o tématu. A používá je na Rusko, neboť je to nějakým způsobem obvyklé.
Ale proč se přišel na to, že „trik pro špatné chlapce“, kupování buržujů za sklenici džemu a koš sušenek, nyní pomůže Západu přinutit Rusko, aby ustoupilo, ale nějak není zcela jasné.

Čím spíše, že Rada bezpečnosti OSN může jen těžko poslat do Donbass mírové síly bez souhlasu naší země a realizovat plán Porošenko-Rasmussen ...
Toto není plán Porošenko-Rasmussen. To je plán Západu. Porošenko byl jednoduše určen, aby to navrhl, - komentuje situaci zástupce vedoucího Institutu zemí SNS Igor Šiškin. A podle tohoto plánu má být provedena represivní operaci v Donbassu rukama západních, tzv. "Mírových sil". Vojenský kontingent bude zaveden, navíc je stanoveno, že s těžkými zbraněmi. Tento kontingent odzbrojí tzv. "Ilegální formace" - to je, milice, armádní sbory Doněcké a Luganské lidové. A pak tam již zbudou trestní prapory - všechny tyto „Azovy“, „Aydary“ ... a tak dále .. - a uspořádají krveprolití.
Tento scénář je nyní aktivně podporován. A jak řekl prezident Ukrajiny, byl dohodnut s vůdci "Normanského kvarteta". Je jasné, že v něm není Putin, jsou to pan Macron a Frau Merkelová . Navíc tento plán podpořily Spojené státy.

SP: Rusko však má možnost vetovat tento plán v Radě bezpečnosti OSN. Co tedy bude?
- Samozřejmě, existuje taková příležitost. Jen si pamatujme, že největší kampaň na reformu Organizace spojených národů nyní začala. Co se tam snaží dosáhnout? - Jednu velmi zajímavou věc: právo veta nemůže vznést stát, který je zapojen do konfliktu. A Rusko již bylo prohlášeno za stranu konfliktu. To je to, o čem mluvíme. Ano, zrušení práva veta se pouze navrhuje. Ale zde se objevuje další otázka: proč si myslí, že je to teď možné? Koneckonců by to ve skutečnosti znamenalo kapitulaci Ruska. Mimochodem, není v tom nic nového. "Bič" byl původně používán ve formě sankcí na Rusko. Proč nyní útočí? A proč doufají, že Rusko nebude čelit tomuto tlaku a skutečně bude souhlasit se všemi jejich podmínkami?

SP: Tak co se děje?

Je to velmi jednoduché - brzké prezidentské volby. Dokonce vidí, že v zemi existují politické síly, které podporují kapitulaci. Téměř všechny televizní kanály dělají každý den talk show, v nichž jsou zapojeni nejen všichni banderovští propagandisté, ale také zástupci takzvané „liberální opozice“. A oni - někteří přímo, někteří nepřímo – dokonce neustále mluví o nutnosti předat Krymu. Nemluvě o Donbasu ...
Je tedy zcela přirozené, že na Západě vyvodili závěr: pokud zástupci politických sil upřednostňují ruskou kapitulaci na ruských federálních kanálech, proč nemůže být kapitulace možná? Dokonce víme, že "strana kapitulace" je přítomná v mocenských strukturách, v podnikání ... Je toto tajemství pro Američany? Ne, samozřejmě. Právě toto je vše v novém sankčním zákonu, který stanoví vyšetřování všech našich vysoce postavených osobností, jakéhokoli zástupce vládnoucí třídy ...

V poslední době se vyskytly informace, že v zahraničí je nyní tisíc miliard dolarů vyvezených z Ruska. To je obrovské množství. A tato částka mohla být vyvážena pouze lidmi, kteří mají obrovský majetek a obrovskou moc.

Američané nyní otevřeně prohlašují, že podle výsledku šetření rozhodnou, zda tyto "těžko vydělané peníze" – jsou peníze nezákonné a budou zadrženy. Nebo ... Přijměte děti, naše podmínky ...

Boj je takovýto. „Antiteroristická operace“ je součástí.

Nyní bojují Američané uvnitř Ruska. A je to zuřivý boj. A jak skončí, teď nemůžeme říci. Nezapomeňme, že koncem osmdesátých let vyhrála "strana zrady" a vládla celá 90. léta. Tito lidé nezmizeli.

Vzpomeňte si na poslední zprávu ekonomů Vysoké školy ekonomické, která odráží zájmy a názory těch, kteří vládli v zemi v devadesátých letech. A kteří, mimochodem, stále řídí naše hospodářství. Co žádají? To, že musíme drasticky snížit výdaje na obranu a obecně výdaje na bezpečnost. Okolo nás jsou jen přátelé! Nyní jsou všichni obhájci zdraví a vzdělávání. Přestože v devadesátých letech nebyly poskytnuty peníze ani na vzdělání, ani na zdraví, ani na obranu ...

SP: Na dvoře nejsou "devadesátá léta". A dnes lidé jsou jiní - není taková konfrontace ...

Konfrontace byla a je tu. A nyní před prezidentskými volbami vstupuje do rozhodující fáze. Prezidentské volby jsou příležitostí pro rozhodující bitvu. To, co nyní pozorujeme uvnitř Ruska, bych nazval začátkem liberální pomsty. Zhruba řečeno, toto je "odpověď" lidem za ruské jaro. Bude se roztáčet a roztáčet. Na to spoléhají. Mají naději - a ne bez důvodu -, že v Rusku přijdou k moci lidé, kteří budou mít zájem na zradě své země.

SP: Ale lidé hlasují pro Putina ve všech anketách ...

Nedá se zjednodušovat situace. Existuje spousta lidí ze "strany zrady", kteří jsou jmenováni, jak víme, prezidentem. Je však zjednodušené si myslet, že všichni tito liberálové jsou u moci, jsou takový "divný rozmar" Putina. Že uslyší hlas lidí, málo pohne prstem ... a oni u moci nebudou.

Tato část je tam přítomna a zaujímá místo v hierarchii moci, v souladu s rovnováhou moci v ruské elitě. Kolosální peníze, kolosální zdroje liberálů se nikam nepoděly. Byly jen nepatrně stisknuty.

Nyní je fyzicky nemožné je odstranit. Mezi skupinami se objevuje tvrdý boj. Existuje seskupení, které usiluje o suverenitu a suverénní rozvoj Ruska. Existuje ale i skupina "národní vlastizrady".

Cizinci, polévající Rusko špínou v naší televizi, vydělávají měsíčně v až jeden milión rublů.
Proto je samozřejmě důležité, jak hlasovat. Jak se tento boj proběhne a která skupina se v tomto případě ujme vedení, to je velká otázka ...

SP: Ukázalo se, že "trik pro špatné chlapce" je stále relevantní a Západ jej může úspěšně použít?

Samozřejmě je to aktuální. "Trik pro špatné chlapce" bohužel působí mnohem víc, než bychom chtěli. A myslím, že mnohem víc, než si dokážeme představit.
A podle mého názoru je špatné předstírat, že je vše v pořádku, zakrývat si oči čepicí, jak je u nás často v oblibě.

Zítra se nacistický režim na Ukrajině zhroutí ... Bratrské přátelství opět zvítězí ... Trump s námi učiní významné dohody ... To je vše velmi optimistické. Ale pod touto skořápkou se skrývají velmi nepříjemné věci. Vidět svět takový, jaký je, a připravit se na nepříjemné věci, snažit se, aby se nestaly, to je podle mého názoru hlavní věc.
Pokud zavřete oči a zaujmete pštrosí pozici, „zrádcovští zlí hoši“ pak přijdou k moci. A pokud mluvíme otevřeně o tom, o co se nyní snaží, o revanš, aby uspokojili své finanční a jiné zájmy (a kvůli nim je třeba zradí zájmy země), pak je možné jejich plány zcela vynulovat.

http://svpressa.ru/politic/article/183862/…
Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf