Steinbachová opouští CDU

 

CDU a Erika Steinbachová: během několika let se vzhledem k politickým rozporům poškodil vzájemný vztah. Vystoupení bývalé předsedkyně Svazu vyhnanců (BdV-Bundes der Vertriebenen) ze strany, ve které byla 43 let, teď na konci její parlamentní kariéry, byl politickou bombou. Nyní nezařazená poslankyně parlamentu se tímto výrazným krokem samozřejmě připojila k prudkým útokům proti Angele Merkelové: Kancléřka jako osoba je sympatická a obratná, ale její politika - od útlumu jaderné energetiky až po uprchlickou politiku - je posloupnost solitérních rozhodnutí "bez ohledu na právo a pořádek", řekla Steinbachová.

 

"Stejně jako v diktatuře"

Její bývalá strana a straničtí kolegové nejsou šokováni, jak tomu bývá v podobných případech. Odcizení Steinbachové od CDU se objevilo již před několika měsíci. "Stejně jako v diktatuře" se bude rozhodovat v Německu, tweetnul přímo volený poslanec z Frankfurtu na jaře 2016. Strana a frakce byly předem varováni. Kolegové Steinbachové z konzervativního tábora však byli překvapeni načasováním odchodu ze strany.

 

Uprchlická politika, kterou Steinbachová předkládá jako zdůvodnění, byla na podzim roku 2015 považována za správnou, míní například Wolfgang Bosbach. Uznává, že jeho bývalá kolegyně je výslovně „přímá, bojovná demokratka". „Ale od té doby jsme samozřejmě udělali řadu oprav." Ostrá slova přišla z CDU, od generálního tajemníka Petera Taubera. „Obvinění jsou přehnaná a neodůvodněná.“ Nepovažuje je za věcné dokonce ani liberální „Berliner Tagesspiegel" : „Steinbachová není žádný nudný konzervativec, může se ostře hádat. A například na otázku, zda federální vláda, přetížená  přijímáním uprchlíků v zimě 2015/16, mohla jednat jinak, mají přední právníci rozdílné názory." Tato  „korunní svědkyně" by se měla mít na pozoru při výrocích o „propasti mezi zákonem a realitou", Steinbachová však spor vyhrocuje jako „porušení zákona".

 

Vzdání se kořene?

Noviny se stále do značné míry drží zpět s věcnou kritikou toho, co tvrdí poslankyně. Seriózní komentátoři poukazují na to, že Steinbachová zastupuje nejen vyhnance, ale celý politický směr, který měl po desetiletí svůj politický domov v CDU: demokratická práva. Ten by ztratil domov. CDU, poznamenává die „Welt“, by měla vzít odchod Steinbachové jako příležitost k ověření, zda se opravdu chtějí vzdát jednoho ze svých kořenů.

 

Její kritika uprchlické politiky spolkové vlády vyzdvihuje z pozadí fakt, že Erika Steinbachová měla vždy v minulosti pro Angelu Merkelovou slova chvály. Jedním z jejích posledních oficiálních aktů, kdy působila jako předsedkyně BdV, bylo v roce 2014 udělení zlaté plakety od sdružení. Tato plaketa byla vytvořena speciálně pro Merkelovou. „Dokonce i jako kancléřka sdílela mé obavy a byla vždy otevřenou a poctivou partnerkou. I od té doby, kdy se stala kancléřkou,“ napsala Steinbachová ve své knize „Útěk, vyhnání, varování", která se objevila v r. 2016.

 

Bez Merkelové by se nepodařilo vytvořit spolkovou nadaci „Útěk, vyhnání, smíření“ jako státní instituci a bez kancléřky by také nebyl zaveden Národní den vzpomínky na oběti útěku a vyhnání.

(fac), Sudetenpost, 9.2. 2017, str. 3

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf