Stavebnice k Vánocům? Amazon prodává „nacistické“ Lego pro děti od sedmi let

24.12.2017

Když někteří rodiče před Vánoci hledali dárky pro děti, při brouzdání na internetu narazili na hodně zvláštní věci. Tak jako Manuel Hegel, který chtěl v jednom velkém on-line obchodu nakoupit několik Lego figurek. Nakonec je našel, ale v nacistické uniformě.

Jsou malí a vypadají jako skutečné originální figurky od Lega. Jmenují se Wolfgang nebo Heinz a nosí uniformu německého Wehrmachtu. Prodávající hračku, která je označena symboly lebky či německou orlicí, doporučuje pro děti od sedmi let.

V popisu zboží se například uvádí: Custom design Lego Figur, voják Wehrmachtu Heinz – střelec s přilbou, s kulometem MG34, vidlicí a vyjímatelným zásobníkem a dvěma stěnami (jako zákryt).

Prodejce z Frankfurtu nad Mohanem využívá tržiště (Marketplace) na Amazonu jako distribuční kanál pro své nacistické figurky. Prodejci na tržišti jsou nezávislí a nabízejí nové i použité zboží.

Šokovaný Manuel Hegel mezitím zahájil on-line petici k zákazu všech nacistických figurek na Amazonu. Mimo jiné se v ní píše: „Tyto figurky představují jeden z nelidských režimů ve světových dějinách a děti, které si s nimi hrají, přijímají tyto uniformy, zbraně atd. jako normální, což je nepřijatelný vliv na děti. […] Z tohoto důvodu vás naléhavě žádám, abyste proti výrobci takových figurek podnikli určité kroky, a pokud je to možné, tak i právní.“ A zároveň na tento případ upozornil Amazon, protože „pro každého slušného občana je to hrozná představa, pokud se takové figurky objeví pod vánočním stromkem a dostanou je na hraní děti“.

Mezitím se ozval výrobce Lego z Dánska a plastové figurky odhalil jako fake (tedy napodobeninu). „Pro výrobce hraček je fantazie a vynalézavost vášeň a vidíme to jako naši povinnost, podporovat fantazii a kreativitu dětí vysoce kvalitními hračkami,“ uvedla mluvčí Martina Augenstein. „Zobrazený produkt není výrobkem firmy Lego. Distancujeme se od jakýchkoli upravených produktů v jakékoliv formě, protože jsou v rozporu s hodnotami skupiny Lego. Skupina Lego by tyto produkty nikdy nevyrobila, nepovolila a ani neschválila.“ Ano, časopis Šifra nedávno o firmě Lego psal v trochu jiných souvislostech. Na trh totiž uvedlo novou řadu stavebnice Lego, která představuje uprchlíky, jež na moři pronásleduje policejní hlídka.

Odstraní Amazon nacistické figurky z nabídky? Na požádání mluvčí Amazonu Christoph Blum sdělil: „Prodejci na Amazonu jsou povinni dodržovat naše podmínky prodeje. Pokud se dozvíme o zařazení zakázaného produktu a porušení našich podmínek prodeje, odstraníme produkt a podnikneme další kroky proti prodejci.“

Nedávno se na jiné internetové on-line prodejní platformě real.de/ objevila helma německého Wehrmachtu, konkrétně jednotek Afrika Korpsu (Německý africký sbor). Nemají to dnes rodiče lehké…

https://www.casopis-sifra.cz/stavebnice-k-vanocum-amazon-prodava-nacisticke-lego-pro-deti-od-sedmi-let/