Stanovisko Vlasteneckého sdružení antifašistů

 

Vlastenecké sdružení antifašistů Moravy a Slezska (VSA) důrazně protestuje proti ohlášené cestě vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka na sjezd sudetoněmeckého landsmanšaftu. Chvíli poté, co jsme si uctili památku obětí druhé světové války, pár dnů před výročím vypálení Lidic, pokračuje šéf lidovců v kolaborantských aktivitách svého partajního ministra Daniela Hermana. Přestože údajně tentokrát nejde o oficiální vládní cestu, nic to nemění na faktu, že jde o nejvýše postaveného člena české vlády, který se sjezdu potomků hitlerovských kolaborantů v bývalém Československu zúčastní.

 

Lidovci spolu se svými kumpány z TOP 09 opět odkryli veřejnosti svou pravou tvář. Stejně alarmující byl konečně i víkendový provokační pochod brněnských aktivistů z Pohořelic do Brna, snažící se v našich občanech vzbudit pocit hanby za ojedinělé politováníhodné excesy, ke kterým došlo po skončení války při vypořádání se s těmi bývalými spoluobčany, kteří v drtivé většině jen sedm let předtím hajlovali při zabírání českého pohraničí nacistickou soldateskou a o rok později i zbytku republiky.

 

VSA podobné hrátky s národními dějinami rozhodně odsuzuje. Lidské životy jsou stejně cenné, ale není možné zaměňovat příčinu a následky a jednotlivé události vytrhávat z dějinného kontextu.

Tomáš KALÁB, tiskový mluvčí VSA

Haló noviny