Spor o reparace

 

Polsko nemá nárok na žádné válečné reparace z Německa, tvrdí právní experti Spolkového sněmu.

Jakékoli nároky kvůli německým zločinům spáchaným za 2. světové války ztratily platnost nejpozději smlouvou »dva plus čtyři« o konečném uspořádání ve vztahu k Německu z roku 1990, uvádí nezávislá vědecká služba Spolkového sněmu v expertíze, z níž cituje německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nároky ztratily zmíněnou smlouvou platnost, »protože Polsko se v rámci jednání o smlouvě přinejmenším mlčky vzdalo jejich uplatňování«, stojí ve zprávě.

 

V současnosti prý panuje shoda na tom, že smlouva do dneška znemožňuje »jakékoli reparační požadavky vůči Německu«. Kromě toho jsou údajně potenciální nároky promlčeny.

 

Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) nedávno začala zkoumat, zda je možné po Německu platby požadovat. Šéf PiS Jaroslaw Kaczyňski v červenci v rozhovoru s katolickou rozhlasovou stanicí Radio Maryja ohlásil, že se »polská vláda připravuje na historický protiútok«. Podle něj jde jak o »obří částky«, tak o to, že se »Německo po mnoho let zbavuje odpovědnosti za druhou světovou válku«.

 

Místopředseda Spolkového sněmu Johannes Singhammer z Křesťanskodemokratické strany (CDU) kancléřky Angely Merkelové v tom vidí nebezpečí pro vzájemné vztahy obou zemí. Vznášené požadavky jsou podle něj »opakem společného projektu budoucnosti mezi Německem a Polskem« a mohou vyvolávat »nebezpečné účinky«.

 

Smlouva o konečném uspořádání ve vztahu k Německu byla základním dokumentem umožňujícím znovusjednocení Německa 3. října 1990. Podpisu smlouvy v Moskvě předcházela jednání mezi zástupci obou tehdejších německých států (SRN a NDR) na straně jedné a zástupci vítězných mocností druhé světové války (USA, Velká Británie, Francie a SSSR). V určité fázi se rozhovorů účastnilo také Polsko.

 

(čtk), http://www.halonoviny.cz/images/showimage/46155056/1/2