Spolkový kříž za zásluhy pro Františka Hýbla

 

19. října 2017   

Na Německém velvyslanectví v Praze obdržel František Hýbl koncem září od  německého prezidenta, Franka-Waltera Steinmeiera, kříž za zásluhy na stuze. Hýbl je ředitelem Muzea Komenského v Přerově.

 

Velvyslanec Christoph Israng přednesl prohlášení: „Spolková republika Německo oceňuje jeho velký příspěvek k usmíření mezi Čechy a Němci. - zejména jeho příspěvek k přehodnocení událostí ve dnech 18. a 19. června 1945, na Švédských šancích u Přerova“. Kdy došlo k masakru 265 karpatských Němců, Maďarů a Slováků.

Mezi nimi byli také čtyři rodinní příslušníci Rudolfa Göllnera. Na slavnostním ceremoniálu řekl ku Františku Hýblovi: „Máte vašeho velkého krajana Komenského, který učil lidi vyvozovat pro sebe správné závěry od dějů, jako v Přerově, a jednat ve smyslu: objasňování, usmiřování, míru a přátelství, namísto utajování, nenávisti, pomsty a nesmiřitelnosti."

 

Památník pro budoucnost

Připomněl, že Hýbl pomohl zajistit, aby byl postaven památník na hřbitově v Přerově a na místě události na Švédských šancích. Jména obětí byla zjištěna a zvěčněna v žule s pomocí Německého spolku pro péči o válečné hroby (Deutschen Kriegsgräberfürsorge ). Navíc Hýbl pomohl, aby byly pozůstatky obětí objeveny a přeneseny do Přerova ( LandesEcho informuje: zde ).

Řád za zásluhy je udělován domácím i zahraničním občanům za politické, ekonomické, sociální a intelektuální zásluhy. Byl založen dne 7. září 1951 tehdejším spolkovým prezidentem Theodorem Heussem aby byl udělován všem těm, „jejichž práce přispívá k mírovému vzestupu Spolkové republiky Německo.“

Tento článek se poprvé objevil v Karpatenblatt .

http://landesecho.cz/index.php/forum-der-deutschen/1582-bundesverdienstkreuz-fuer-frantisek-hybl

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf