Spojenci pronikají na německé území

- Svět obdivuje slovenské povstání

 

13. září  1944

Tanky našich spojenců pronikly včera na německé území. Svět nezapomene tohoto historického dne. Ale hlavní věc je, že ho nikdy nezapomenou Němci. Pětkrát v posledních osmdesáti letech podnikli vnukové německých rytířů sprosté, zákeřné útoky na sousední státy; vždycky válčili na cizím území, ničili jejich pole a domovy, zabíjeli děti, ženy a starce, a když konečně byli v poslední válce poraženi, vytvořili si legendu, že Vilémova a Ludendorffova armáda byla rozvrácena zevnitř a že Německo nikdy nekapitulovalo. Ani rána nepadla na jejich území a Němec, vraždící a loupící na cizím území, věřil, že války jsou jakýmsi svátým posláním germánského nadducha a že se takové výpravy za cizími majetky a životy nakonec vždy dobře vyplatí.

Tomu je konec. Pochod na Berlín začíná. A nejen na Berlín. Také na Lipsko a na Vratislav, a na Královec a na Drážďany, a na pivní doupě nacismu Mnichov, a na Norimberk - ale nejen na německá města i na německý venkov, na továrny, na hnědá hnízda gestapa a na koncentrační tábory. Celé Německo bude okupováno Angličany, Rusy a Američany. Čechoslováci se k tomuto pochodu vítězně připojí. Mnoho se mluví o převýchově německého národa a znám několik dobromyslných theoretiků, jejichž národy nikdy nepoznaly německé okupace, kteří vypracovali pěkné návrhy na převýchovu Němců. Pěkné, ale zatím zcela nepraktické. Na Huny nemůžete jít s Komenským a Chelčickým. Osobně se domnívám, že nejlepší školu zahájili právě Američané v Trevíru, a už přicházejí učitelé angličtí a sovětští.

Nesmí se už opakovat, aby Němci cpali světu Goetheho a Schillera, Beethovena a Mozarta, a zároveň Hitlera, Himmlera a Franka. Ad vocem tak zv. Karla Hermanna Franka. Tento záludný vrah vzal zase jednou do ruky pero místo popravčí sekery. Jeho povídky o českých zemích, které prý tvoří navždy část Říše a jichž se Německo nikdy nevzdá, na vědomí se neberou a s opovržlivým úsměvem se odmítají. Československo bude, jaké bylo, a Německo už nikdy nebude, jaké bylo. A víc se s ním už o tom nebudeme bavit. Varuji, důrazně varuji, budou-li Němci s Frankem v čele ještě zvyšovat teror v českých zemích, naše převýchovné methody budou úměrné skopčáckým zvěrstvům. A do vašich řad říkám: Buďte a buďme připraveni na všechno a buďme si vědomi, že Němce lze zkrotit jen vítězným bojem.

A teraz vy, moji drahí bratia Slováci! Už štrnácť dní bojujete proti nemeckej přesile. A bojujete skvele. Máte za to obdiv celého slobodného sveta a lásku svojich českých bratov. Bôh vám žehnaj vo vašom svätom zápase. Dobrú noc!

 

Jan Masaryk: VOLÁ LONDÝN , str. 285-286

reprint vydání z roku 1948