Spojenci přistávají v jižní Francii

– Výzva k Slovákům – Totální mobilisace v Čechách a na Moravě

 

16. srpna 1944

Všichni se radujeme ze spojeneckého přistání v jižní Francii, kde francouzské divise po boku anglických a amerických bojují na půdě své věčné vlasti. Já i vy máme smutné vzpomínky. Mnichov neumíme zapomenout. To však neznamená, že se netěšíme z toho, že hodina osvobození Francie se přiblížila. Silná, svobodná a demokratická Francie je bezpodmínečnou součástkou silné, svobodné a demokratické Evropy. O tom jsou stejně přesvědčeni Sovětští jako Britové a Američané a jako ostatní spojenci i my. Účelem přistání je ovšem spojení jižních a severních spojeneckých vojsk na půdě francouzské. Dnes už to není snem a zbožným přáním, nýbrž jasně se rýsující skutečností. Francie hrozně zaplatila za to, co se stalo v 38. roce. Dnes ji radostně vítám vstávající a německá pouta si strhávající. Francie je dnes jedním z bojišť, na kterém budou Němci rozdrceni.

A teraz slovo k vám, bratia Slováci. Vaša drahá zem sa stala zázemím gigantických vojenských operácií. Od amerických a anglických dóstojníkov počúvam denne slova nesmiemého obdivu nad statočnosťou francúzského civilného obyvatelstva. Čakali dlho na tieto dni a boli připravení. Bojujú v predných radoch, vyháňajú Nemcov, ničia dóležité železničně tratě, krátko, sú v každom slova smysle na frontoch. Hodina sa blíží, keď vy, bratia Slováci, podáte ten istý dókaz svojho vlastenectva, statočnosti a odhodlanosti. Zo zázemia Iahko móže byť bojisko. Nezabúdajte na to, buďte připravení. Tak ako Francúzi, nesmiete sklamať ani vy a viem, že nesklamete. Veď už vaši mocipáni s hrůzou cítia blížiaci sa Nemesis. Počujem, že ten hanebný Šaňo Mach zavádza na Slovensku stanné súdy, ale to mu nepomóže. Dnes si máme uvedomiť, my všetci, Češi a Slováci, že nám sloboda do lóna nespadne a že za ňu bude třeba bojovať. Spominam s láskou slovenské vojnové zázemie, vzdávám vďaku a úctu hanušovským bojovníkom a spominam všetkých tých, ktorí pomáhajú a budu pomáhať čistiť naše krásné Slovensko od nemeckých a maďarských votrelcov.

Hnusný Frank svolal si protektorátní zludračenou pavládu, aby jí vysvětlil, co znamená totální mobilisace. Nemýlím-li se, je to pátá německá totální mobilisace. To samo je contradictio in adjecto. Totální mobilisace se dá dělat jen jednou. Němci ji dělají po páté, a jak řekl Goebbels - vyškrabují dno sudu. Krejčí, který se značnou umělostí šije sám pro sebe smyčku, mu po svém způsobu servilně poděkoval. I za tu řeč se bude vám i nám zodpovídat.

Domnívám se o sobě - a doufám, že ne mylně - že jsem dobrý Čechoslovák a dobrý Evropan, a právě proto končím dnes takto: Vive la France étemelle!

Dobrou noc!

 

Jan Masaryk: VOLÁ LONDÝN , str. 281-282

reprint vydání z roku 1948