Spojenci na Sicílii – Konference v Quebecu – „Gangsterdämmerung“ – Letecká ofensiva mohutní – Konec Frankfurter Zeitung

 

18. srpna 1943

Sicílie, strategická jižní brána do Evropy, je v rukou našich spojenců. Německé divise se zoufale bránily, ale absolutní převaha anglo-americká a groteskní politická a vojenská situace Itálie znemožnily jim další odpor.

Nemohu vám dnes říci, kam spojenci ze Sicilie půjdou - cest do Evropy - nebo jak říká Hitler: do Festung Europa - je mnoho. Němci by za to mnoho dali, kdyby věděli, co spojenci chystají, a právě ta nejistota uvádí je do zoufalého vzteku. Dobře jim tak.

Francouzské kanadské město Quebec je dnes hostitelem vůdců západních demokracií. Roosevelt, Churchill, brzy asi Cordell Hull a Eden a šéfové generálních štábů dojednávají Hitlerovo Gangsterdämmerung. Tento podzim bude podle mého skromného mínění rozhodující periodou evropského konfliktu. Němci se pokoušejí vám namluvit, že mezi spojenci jsou zásadní spory. Nic jim nevěřte. Slavná Rudá armáda zasazuje těžké rány německým vetřelcům. Je přirozeno, že Rusové očekávají stále větší aktivitu na západě, aby se tak zbavili části německých divisí. Ruský přínos je ohromný. Vím positivně, že Britové a Američané se chystají co nejdříve Rusům podle možnosti odlehčit. O jednání v Quebecu je Moskva podrobně informována.

Letecká ofensiva denně vzrůstá v hrozivosti. Noci jsou delší a nálety prudší. Představte si, co to bude za dva měsíce. Řada Hamburků a Milánů - systematicky a bez přestání. Uvidíme, jak to Němci dlouho vydrží.

Italský návrh udělat z Říma „otevřené město“ nenachází zde velkého ohlasu. Je to jen další zoufalý pokus Badogliův nějak zašmodrchat konec italského válčení. Spojenci nejsou a nebudou v sentimentální náladě. Bezpodmínečná kapitulace, to je jediný způsob, jak v dohledné době z Říma udělat město otevřené.

Velmi mne zajímá, že Hitler zastavil „Frankfurter Zeitung“. Dokazuje to nad slunce jasněji, jaké spory a rvačky musí být za kulisami Goebbelsovy rozpadávající se propagandy. „Frankfurter Zeitung“ byl jako Corierre della Sera deníkem vysoké úrovně a tradice a zachoval si i ve službách nacismu jistou dávku individuality a odvahy. To teď Goebbels už nesnese. Jsem naprosto přesvědčen, že v dohledné době se dočkáme zastavení „Völkischer Beobachter“ a zmrtvýchvstání kdysi slušné „Frankfurter Zeitung“. Dobrou noc!

 

Jan Masaryk: Volá Londýn , str. 255-256

reprint vydání z roku 1948