Soud zakázal zastupitelství DLR

Krajský soud v Ostravě včera zrušil zapsaný spolek Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky (DLR). Záro­veň nařídil likvidaci spolku, který vedla honorámí konzulka Nela Lísková.

Činnost spolku byla podle soudu nezá­konná a překrývala se s činností jiných subjektů veřejné správy. »Porušovala mezinárodní smlouvu o konzulárních sty­cích,« uvedla soudkyně. Odkazovala i na to, že Česká republika neuznává vznik samostatné Doněcké lidové republiky a nesouhlasila ani s působením honorámí konzulky na svém území. Rozhodnutí soudu uvítal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Lísková uvedla, že ji rozhodnutí nepře­kvapilo. »Je to politický proces. Tlak na soud musel být velký. Stojím proti české vládě. Pomáháme lidem postiženým válečným konfliktem, který vláda podpo­ruje,« řekla. Zatím není rozhodnuta, zda se proti usnesení odvolá k olomouckému vrchnímu soudu. »Poradím se s právním zástupcem. A i s představiteli vlády Doněcké lidové republiky. Nejsem ale zvyklá se vzdávat,« uvedla.

Původně rejstříkový soud Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky v Ostravě vyzval, aby si změnilo název. Spolek změnu názvu odmítl. Proto soud zahájil řízení o jeho zrušení.

Lísková centrum otevřela počátkem loňského září. Novinářům tehdy řekla, že v minulosti DLR několikrát navštívila a osobně se jí dotkl tamní válečný kon­flikt. »V průběhu mých návštěv jsme vzá­jemně navázali vztahy s vládou Doněcké lidové republiky a po mnohých jednáních jsme dospěli ke stejnému závěru - naši spolupráci rozšíňt a tímto upevnit vzá­jemné vztahy mezi Českou republikou a Doněckou lidovou republikou,« uvedla Lísková, která v Ostravě pomáhá obyvate­lům oblasti s hledáním práce či bydlení. »Jde o desítky případů. Vše financuji sama,« řekla bývalá sociální demokratka a kandidátka uskupení LEV 21.

(ste), Haló noviny, 29.6. 2017, str. 4

Přišlo e-mailem