Šokující výsledek pro Čechy je garantem bezpečí ... Kreml

© AFP 2017/ MICHAL CIZEK

ČR

19:27 29.05.2017Získat krátkou URL

Jana Petrova

Většina Čechů by chtělo vidět garantem své bezpečnosti ... Kreml. A více než čtvrtina je přesvědčena, že právě Rusko, a nikoli Evropská unie, ochraňuje jejich tradiční hodnoty, jako jsou rodina, víra či morálka. Třetina dotázaných věří ruským informačním zdrojům, považuje je za pravdivé.



Takové obdivuhodné (na pozadí neustále anti ruské rétoriky) výsledky ukázal výzkum veřejného mínění provedený v zemích Visegrádské čtyřky Mezinárodním republikánským institutem. Byl zveřejněn v den summitu NATO v Bruselu. Co vysvětluje fenomén ruského vlivu v Česku, Slovensku, Polsku a Maďarsku? Komentář politologa a občanského aktivisty Jana Miklase.



„Jednou ze zásadních skutečností obliby ruských informačních webů u nás je to, že nastavuje zrcadlo pokrytectví a dvojímu metru západu, který čouhá jako sláma z bot ze západních sdělovacích prostředků, vyjádření politiků i prozápadních aktivistů i neziskovek, včetně stále dokola omílané mantry o „západních hodnotách". Oni se ve skutečnosti stali vyprázdněnou floskulí bez konkrétního obsahu a tvrdě kontrastující s každodenní skutečností života euroatlantické civilizace, řekl Miklas.



Prezidenti členských zemí NATO a generální tajemník NATO

© REUTERS/ Kacper Pempel

Alexander Černý: Potřebujeme „bezpečnostní koridor“ mezi Ruskem a NATO

Jan Miklas: Příklady? Jedním z těchto příkladů je tolik proklamovaná svoboda slova, která je ve skutečnosti proměněná „v politickou korektnost". Ona více než jakákoli cenzura svazuje veřejnou debatu a vyřazuje z debaty všechna témata, která neodpovídají vzoru liberálně demokratických hodnot. Jejich odpůrce vnímají jako extrémisty, jsou marginalizováni a dehonestováni v médiích, dokonce i postihováni v zaměstnáních — pokud zastávají funkce s veřejným přesahem. Typickým příkladem nevěrohodnosti západních médií a jejich dvojího metru je i zpravodajství ze Sýrie, kde česká a západní média bez jakéhokoli ověřování přebírají tendenční zprávy z oblasti ovládané proislamistickou Syrskou opozicí Al-Nusrá. Ona do své oblasti nepustí žádné zahraniční novináře. Západní média bez jakýchkoli skrupulí a ověřování přebírají jejich zprávy do hlavních médií a označují je za „objektivní a nezávislé" zpravodajství. Proč to dělají? Jenom proto, že je toto hnutí účelově označeno za „demokratickou opozici" a je podporováno a financováno západem, zejména USA, protože bojuje proti Asadovi, který je spojenec Ruska.

Ale zastavme se ještě u jednoho zajímavého aspektu průzkumu: většina Čechů a Slováků by chtěla považovat za garanta své bezpečnosti Rusko. Dá se tomu vůbec věřit?



Ano, navzdory tvrzením o „ruské hrozbě" pro západ naopak roste počet těch, kteří vnímají ohrožení v globální politice USA, a nikoli v Rusku. Naopak Rusko se má stát partnerem pro bezpečnost. Více než polovina Slováků si podle průzkumu myslí, že přítomnost sil Spojených států je důvod, proč vzrůstá napětí a nebezpečí v regionu. A 75 % Slováků věří, že Rusko má být partnerem, který bude garantovat bezpečí. V Česku má stejný názor 59 % dotázaných, v Maďarsku 54 % a 35 % Poláků. Dá se tomu věřit? Já vím, jaký typ nálady převažuje dnes mezi obyčejnými lidmi a odpovím stručně. Daný průzkum odráží skutečnost mnohem více než propagandistické mantry o ruské hrozbě.



Názor autora se nemusí shodovat s názorem redakce