Sobotka - Sudetské Němce potřebujeme jako spojence kvůli rizikům v Evropě

 

Rozhodně nelze

vnímat sudetské

 Němce jako nějaké

pohrobky

německých nacistů.

 

 

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka se včera v rozhovoru pro Právo vyjádřil i ke vztahům se sudetskými Němci.

 

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) minulý víkend promluvil na sudetoněmeckém shromáždění. Šlo o první oficiální návštěvu českého ministra. Znamená to obrat v postoji české vlády k sudetským Němcům?

Je to reakce na pokrok ve zlepšování vztahů ve střední Evropě. Sudetští Němci učinili několik vstřícných kroků, které já pokládám za důležité. Jejich krajanské sdružení vypustilo ze stanov majetkové požadavky, což je velmi silný signál o jejich snaze orientovat se na budoucí spolupráci než se vracet k minulosti.

To, že se zlepšují vztahy, neznamená, že bychom nevnímali dějiny tak, jak se skutečně odehrály. Naše vztahy budou dál vycházet z česko-německé deklarace, kde jsou věci velmi přesně popsány. Rozlišuje se tam příčina a následek, protože to bylo nacistické Německo, které přispělo k rozbití Československa.

Byli to Češi, kdo jako první musel utíkat z pohraničí do vnitrozemí. Nacisté pak zaslouženě válku prohráli a Německo bylo velmi silně potrestáno. Odsun Němců byl důsledkem toho, co se odehrálo před okupací i za ní. Divoké vyhánění Němců však nikdy nebylo součástí oficiální československé politiky.

To, že se ministr Herman zúčastnil sjezdu v Norimberku, je důkazem, že se chceme orientovat na budoucnost. Je to úkol naší generace, abychom hledali společnou řeč. Rizik, před kterými Evropa stojí, je mnoho. Potřebujeme spojence, abychom je zvládli.

Co říkáte tomu, že i ve vaší straně jsou lidé, kteří tento postoj nechápou a návštěvu Hermana kritizují?

Mezi sudetskými Němci je spousta soc. dem., kteří se aktivně stavěli proti nacistům, ale odešli, protože tu nechtěli zůstat sami, když byla jejich rodina odsunuta. Rozhodně nelze vnímat sudetské Němce jako nějaké pohrobky německých nacistů. Mám obavu, že komunistická propaganda, která tu fungovala desítky let, tento mylný dojem v lidech zanechala.

Nepoznamenala vztah ČSSD a SPI) migrační krize a rozdílný názor na kvóty na uprchlíky?

Naše vztahy jsou natolik silné, že je migrační krize nepoškodí. Ačkoli máme na některé kroky odlišný názor, není to nic, s čím bychom se nedokázali v Evropě vyrovnat. Zastupujeme ji ně země. máme jiné priority, ale to neznamená, že bychom spolu neměli vést intenzivní komunikaci. Především tu jsou věci, které nás spojují, a ty jsou silnější, než je diferenciace ve způsobu řešení migrační krize.

Snažíte se SPI) pro své postoje přesvědčit? Hledáte u nich na evropské půdě podporu?

Hledáme u nich podporu například pro zlepšení dopravního propojení s Bavorskem a Saskem, pro rychlodráhu mezi Prahou a Berlínem. Řešíme i otázku dopadů německé minimální mzdy na české podnikatele, kteří podnikají v Německu v autodopravě.

Snažíme se získat podporu SPD pro to, aby zůstala nadále evropská solidární politika, pokud jde o kohenzní fondy. Protože to jsou prostředky, které pomáhají vyrovnávat rozdíly, které v Evropě existují. To jsou praktické příklady, kdy nám SPD může pomoci vzhledem k tomu. Že je součástí německé vlády.

Nicméně v migrační krizi váni SPD nepomáhá. Není v té straně někdo, kdo by sdílel stejné názory jako vy?

Já myslím, že i v SPD jsou rozdíly. Když mluvíte s lidmi z německé sociální demokracie na východě, tak mají kritičtější názory na to, jak Evropa zvládala migrační krizi. Názor se také liší mezi starší a mladší generací.

Mladší generace je mnohem ochotnější přijímat uprchlíky než starší Němci. Také je rozdíl mezi lidmi na venkově a ve městech. Ani Německo není názorově jednolité a jednolitá není ani SPD.

Když jsem navštívil její sjezd a hovořil o našich postojích a prioritách V4, tak se to s nadšením nesetkalo, přesto jsem považoval za důležité naši pozici popsat

Preference SPD v Německu letos na jaře poprvé za desítky let klesly pod 20 procent. Problémům však čelí sociální demokraté v celé Evropě. Čím to?

V Evropě se tříští politický systém. Netýká se to jen soc. dem., ale i stran pravého středu. Podívejte se na rakouské lidovce. Na vzestupu jsou populistické strany, které často těží z migrační krize a vymezují se proti evropské integraci.

Myslím, že z toho nemůžeme mít žádnou radost, protože vzestup nacionalismu znamená budoucí konflikty v Evropě. Česká republika z hlediska prosperity a stability je závislá na tom, aby se v Evropě udržela spolupráce a mír. I o tom s SPD i křesťanskými demokraty mluvíme. Musíme s lidmi mluvit srozumitelně a konkrétně, abychom je upozornili na rizika.

Podobá se podle vás situace v Evropě třicátým letům?

Dějiny mají tendenci se opakovat. Proto je důležité připomínat si důležité momenty. I proto jsme se rozhodli připomenout osobnost sociální demokracie Antonína Hampla, protože to byl člověk, který se společně s T. G. Masarykem a Edvardem Benešem podílel na fungování první republiky.

Byl aktivní v protinacistickém odboji a zahynul v berlínském vězení. Zůstal věrný svým zásadám a neutíkal před odpovědností. Patřil k lidem, kteří se snažili spojovat Čechy a Němce. Návrat Evropy k nacionalismu a soupeření nemůže přinést nic dobrého.

 

PRÁVO, 21.-22. května 2016, str. 1, 2