Snový svět pana Posselta

(Stanovy SL platí ve starém, nikoliv novelizovaném znění. Je a bude B. Posselt  mluvčím etnické skupiny? ČNL)

 

Witikobrief mohl letos s potěšením referovat o prvních dvou případech příznivých soudních rozhodnutí. První bylo vydáno dne 29.1.2016.  Vrchní zemský soude (OLG) Mnichov I   oznámil, že změna stanov, prosazovaná vedením sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL). je "neplatná". Ve druhém rozhodnutí z 24.03.2016 byl SL odsouzen předat žadateli seznam členů SL.

 

Mezitím potyčka pokračuje dál.

Vzhledem k tomu, že žalovaná strana nepokročila v opatřeních, požádal žalobce o vymáhání. Proti tomu požádala žalovaná strana Spolkovému soudnímu dvoru (BGH) žádost o pozastavení opatření. BGH zdržoval tento požadavek, nicméně po uplynutí rekordních dvanácti dní dne 24. května 2016 rozhodl. Pak SL konečně ustoupil a nařídil okresním organizacím předložit v Mnichově seznamy členů do 15. července 2016.

 

O těchto předcházejících dějích se návštěvníci 67. Sudetoněmeckého dne (ST) v Norimberku nic nedozvěděli. Pan Posselt chtěl slavit historický okamžik a ne "blekotat o okolních problémech". Jeho host, český ministr kultury Hermann, spoluúčinkoval v komedii a všichni oficiální hosté také, jako kdyby tato změna byla již zapsána a platná. Přitom SL plánovaná změna nebyla u rejstříkového soudu zaregistrována. Byla projednávána 17.5.2016, jeden den po Sudetoněmeckém dni. Ale byly tam nějaké námitky, se kterými nyní zápasí nešťastní právníci. Zaprvé, někteří členové SL proti složení předsednictva protestovali, protože byli z voleb delegátů vyloučeni. Pak Edmund Liepold popřel legitimní uzavření změny, protože úřadujícím prozatímním předsedou bylo Spolkové shromáždění 27.02.2016, z důvodu obvinění z chyby, ukončeno, a nikdo nebyl oprávněn konat alternativní shromáždění a přijímat tam rozhodnutí.

 

Nedávno byl Anwaltem Veauthierem vnesen do debaty názor k rozhodnutí vydanému 25.01.2001 Nejvyšším bavorským zemským soudem v Mnichově k velmi přesně definovanému účelu SL. To je v paragrafu 3. odst. 1, který obsahují stanovy SL a zní - "prosadit právní nárok na domov, jeho znovuzískání a prosadit s tím spojené právo na sebeurčení národnostní skupiny" (rozsudek strana 7). Soud současně naštěstí také dodal, že "široké rozšíření nedisponibilního účelu sdružení zpravidla není v zájmu sdružení a jeho členů“ (rozsudek strana 6). Tento výklad považuje Witikobund za tak důležitý, že jej rozšířil v elektronické podobě a označil jej za "klenot".

 

Kdo je mluvčí etnické skupiny?

Nezastřená hrozba Berndu Posseltovi pochází rovněž z třetí strany. Krajan z oblasti Frankfurtu nad Mohanem mu odepírá právo nazývat se mluvčím etnické skupiny, protože byl volen SL, který ale v žádném případě nezahrnuje všechny sudetské Němce. Když se Bernd Posselt dobrovolně nezřekne tohoto označení, bude se případ vyjasňovat dne 7. prosince 2016 před zemským soudem ve Frankfurtu.        

 

(FV), Witikobrief, August 2016, str. 10, http://www.witikobund.de/

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf