Smrt bulharského krále

– Osa se láme

 

18. září 1943

Dnes jsou tomu čtyři roky, co bylo napadeno Polsko. Vzpomínáme na polský národ, jeho hrdinnou armádu a s vámi přeji brzké osvobození.

Exit Boris Bulharsko-Koburský. Nosem a obličejem byl hlodavcem (Rodans Rodens latinsky), povahou byl cynickým oportunistou, kam vítr, tam trůn, až to na něj spadlo. Osobně se domnívám, že neumřel smrtí přirozenou.

Byl jednou mým hostem v Praze. Vykládal, že podnikl pouť k nám poklonit se největšímu demokratu všech časů a od něho se učit - mínil tím mého otce. Ale brzo z něho vylezla starost o koburské statky na Slovensku. Možná, že bude dobře, až se vrátíme domů, ještě jednou si tu aféru koburských statků zopakovat. Bylo tam všelicos v nepořádku. Německá dynastie v slovanském Bulharsku zdá se mi anachronismem. Vederemo.

Majský přijel z Moskvy, Eden z Kanady, mají velmi důležité porady; uvidím se s oběma co nejdříve. V táboře bývalé Osy mají mnoho těžkých starostí. Skřípá to na všech stranách. V Norimberku, skoro ve výročí obvyklých nacistických velkocirkusů, měli mohutnou leteckou spojeneckou návštěvu a žádné Sieg Heil. Hamburk, Berlín, Norimberk, a bude toho víc, mnohem víc a to brzo.

V Rusku jako obvykle jsou skopčáci zle biti. Poslední naděje na kavkazský olej definitivně padla pádem Taganrogu a nová bitva se rozpoutala směrem na Smolensk. Smolensk - nejdůležitější base německých loupežníků - a Schickelgruber mlčí, bombardovaná města nenavštěvuje a Himmler je všemocným pánem teutonského pochroumaného gangsterismu.

U vás se představil pan Frick - jakpak dlouho bude asi protektorovat - v Dánsku vzpoura, Švédsko důstojně odmítá německé nestydatosti. V Maďarsku teče Horthymu do jezdeckých bot. Tuka se vrátil z Gasteinu nevyléčen, práce neschopen a blábolící. Musela to být utěšená ministerská rada, které ten senilní zrádce tuhle předsedal. Tiso se svým pajtášům vymlouvá, že za to, co se na Slovensku stalo a stane, nemůže, Čatloš taky hledá alibi po tom, co se nedávno stalo v Trnavě, Rumuni by rádi přestali a Quisling Antonescu neví, kudy kam.

Badoglio s Borisovým tchánem komitají se jako noční můry mezi spojeneckým majetkem a nacistickou lucernou. Zloděj Ciano pokouší se o útěk i se svou neslušnou manželkou. Zkrátka, zlámala se jim Osa. Totalitární vehikl ještě chvíli pojede, ale velmi šejdrem a určitě do škarpy.

Je na vás i na nás, abychom plně využili všech těch německých neúspěchů a pohrom. Záškodničit všude, kde možno, v továrnách, na polích, na železnicích. Nic jim nevěřit, nic jim nedat a hlavně připravovat seznam gestapáckých lotrů a quislingovských pomocníků. Na alibi je pozdě. Hlavy vzhůru a dobrou noc!

 

Jan Masaryk: Volá Londýn , str. 259-260

reprint vydání z roku 1948