Slasti a strasti města Brna

 

Kromě letošních neobvyklých veder trápí Brno  i jiné, závažné problémy. Jedním z nich je skutečnost, že zástavba a rozvoj města je stále ještě řízena zastaralým uzemním plánem. Rada města, kde hlavní slovo mají zastupitelé z hnutí ANO, ŽÍT BRNO, TOP O9 a ZELENÍ, zřejmě neusilují dostatečně o schváleni územnÍho plánu nového, který by mohl vyřešit zásadní potíže města, jako je doprava, bytová výstavba, nedostatek zeleně aj. Již dlouhou dobu je přetřásána otázka přemístění hlavního nádraží, aniž by se dospělo k nějakému rozhodnutí. Mezitím se situace kolem nádraží, které se nachází na nejfrekventovanějším místě města, stává téměř neudržitelnou. Zhoršují ji i opravy nástupišť k vlakům, kvůli kterým některé vlaky musí zastavovat před nebo za hlavním nádražím. Ve vrcholné turistické sezoně to není zrovna nejvhodnější řešení. Přeplněnost centrální městské části dopravními prostředky částečné stavební úpravy některých úseků neodstraní. Zvyšují jen nervozitu občanů, klopýtajících po rozkopaných ulicích, hledajíce /a nadávajíce/ přemístěnou zastávku MHD. Brněnská městská doprava potřebuje smělejší, radikální zásahy jako je například rozšíření tramvajové sítě, která neznečisťuje ovzduší tak jako síť autobusová, nebo dokonce převedení určité části dopravy pod terén.

Doufejme, že neduhy města se podaří alespoň částečně odstranit do příštího roku, který bude stoletým výročím založení samostatné Československé republiky. Z tisku a z vysílání televize jsme se dozvěděli, že se Brno chystá s velikou horlivostí zapojit do oslav, provázejících toto výročí. Byl by to záměr chvályhodný, kdyby však organizace akcí podle informací nebyla svěřena "Turistickému informačnímu centru BRNO"-TIC.Tato organizace, teprve nedávno zapsaná do obchodního rejstříku Brna, poněkud zbytečně doplňuje dosud dobře fungující, turistům známé Informační centrum ve Staré radnici. Přestože TIC nemá dostatek zkušeností v tomto oboru, bylo jí svěřeno i uvedení průmyslové výstavy, které je opakováním výstavy v roce 1928, připomínající desáté výročí existence československého státu. Protesty zastupitelů ČSSD, KSČM a ODS a jejich návrh, aby výstava byla svěřena městské organizaci Veletrhy Brno, která má v tomto oboru bohaté zkušenosti, byl přehlasován a zamítnut.

Nedůvěra k organizaci TIC má i jiný důvod. Svou účastí v letošním "MEETING BRNO" přispělo k  změně  celostátní akce "Česko-německé kulturní jaro" na  německé jaro v Brně. Členům týmu J. Ostrčílkovi a D. Mackovi se dokonce dostalo pochvaly od samotného předsedy Sudetoněmeckého Landsmannschavtu /SL/ Bavorska S. Hörtela na sjezdu SL v Augsburku;  tím bych se ale na jejich místě raději nechlubila. Bylo by záhodno, aby do týmu, který bude rozpracovávat program oslav, byli přizváni představitelé vlasteneckých organizací Brna i jeho okolí, spolu s historiky, znalými pravdu našich dějin. Jejich účast by pomohla předejít nepříjemným přehmatům, kterých se dopustilo vedení MEETINGU, který do svého programu zařadil přednášku R. Landrocka, předsedy německé BRUNY. Pan Landrock si totiž dovolil dotknout se osobnosti našeho prvního presidenta T.G.Masaryka. Cituji jeho slova: "Masaryk řekl: Vítěz je vítězem, poražený poraženým. A tak tomu i bylo." Poté se věnoval výpočtu útrap a bezpráví, kterým byli němečtí občané v novém českém státě vystaveni. Že měli veškerá občanská práva, své školství na všech úrovních, svůj rozhlas, tisk a dokonce i účast ve vládě, na to pan Landrock zapomněl. Podobná vyjádření by rozhodně do programu nepatřily. Jako občanka našeho státu  si dovolím připojit  několik úvah. Myslím, že by náš pan primátor měl v příštím roce přemoci své přátelské city k našim "milým krajanům" a omezit nebo zamezit jejich každoroční oplakávání "vyhnání z vlasti krutými Čechy". Přemoci by se měla i katolická církev a  třeba odsloužit slavnostní mši za vítěství českého národa nad  útlakem  a germanizačním úsilím habsburské monarchie, po jejímž boku - bohužel - katolická církev  obvykle stála.

Brno slaví rádo, takže doufejme, že náš velký svátek oslaví s patřičnou úctou a důstojností. Letošní MEETING BRNO  na občany Brna velký dojem neudělal a trubkové lešení na Moravském náměstí, představující obrysy Německého domu, vybombardovaného za druhé světové války, vyvolalo pouze údiv a nevoli. Na oslavy v roce našeho významného výročí se však všichni těší. Proto by měli být naši radní velmi obezřetní, aby své případné voliče nezklamali.

N. Žečeva