Skvělý začátek roku

Kulturní svaz Němců v ČR

 

Kulturní svaz Němců v ČR (KSN) začal nový rok skvěle. Předsedkyně KSN Irene Nováková informuje o svých návštěvách okresních skupin v Ústí a v Chomutově.

Tyto místní skupiny KSN patří mezi první, které jsem letos navštívila. Ústecká se setkává každou první středu v měsíci v kavárně městského muzea, ve kterém sídlí také Collegium Bohemicum. Toto neziskové sdružení v současné době intenzivně připravuje první stálou expozici dějin německy mluvících obyvatel na české půdě v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Měla by doložit, že němečtí Češi, Moravané a Slezané ovlivnili kulturní dědictví České republiky. Návštěvníkům muzea by mělo být připomenuto, že Němci strávili staletí ve Svatováclavské koruně a byli důležitou součástí společnosti, protože tato skutečnost - a tudíž i významná část českých dějin - byla zapomenuta.

V lednu slaví 95. narozeniny Gretl Bauer, zakládající člen KSN a dlouholetý předseda ústecké místní skupiny. Proto Erna Schwarzová, dnes předsedkyně ústecké skupiny KSN, nechala od členů podepsat přání k narozeninám.

V Chomutově se schůze KSN konají každý první pátek v měsíci. Dlouholetý předseda Hedwig Hurnik oslaví 93. narozeniny 13. dubna. Těšíme se na oslavu. Mezitím řídí místní skupinu Paula Luftová.

Dva členové KSN v Chomutově hráli ve filmu „generace ,N‘ německé Čechy“  („Generation ,N' Deutschböhme"). Předsedkyně KSN Paula Luftová/Wildová a Milan Král. Je to o osudech čtyř svědků, jejich vztahu k vlasti, které nezapomenutelně ovlivnila Druhá světová válka a vyhnání. Česko-německý fond budoucnosti, Asociace českých novinářů a Německá asociace novinářů ocenily film Česko-německou novinářskou cenou 2017.

Od premiéry v prosinci 2016 představují autoři film každý měsíc v různých českých a německých městech, jako jsou Kralovice u Plzně, Brno, Chomutov, Bad Kissingen nebo Dalborn. "Naposledy jsme naplnili halu v Bärensteinu, která se nachází přímo na hranici mezi Saskou a Českou republikou. A existují další místa, která se o projekt zajímají“, říká Veronika Kupková, jedna z autorů.

Také v novém roce mohou krajané a zájemci shlédnout film a informace o přeshraničních aktivitách nejen v Krušných horách. První termíny, na které jste srdečně zváni jsou v lednu a v únoru v českých centrech v Berlíně a Düsseldorfu, stejně jako v květnu v Sudetoněmeckém domě v Mnichově. Film byl vytvořen díky podpoře Česko-německého fondu budoucnosti a regionu Saska a je vhodný pro vzdělávací účely. Film je také k dispozici online na YouTube.

 

Irene Nováková, Sudetendeutsche Zeitung, 19.1. 2018, str. 10

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf