Silvestr po celý rok

 

Bylo by příjemné mít celoročně Ježíška s jeho dárky. To by ale stálo příliš mnoho peněz. Zato takový Silvestr po celý rok dokáže pobavit a přitom to nic nestojí.

  

Kvalitní silvestrovskou zábavu může zprostředkovat v letních i zimních měsících četba teoretiků nové liberální levice. Jde o myšlení, které je formulováno především ve Francii, Británii a Spojených státech od 60. let 20. století a které jeho stoupenci u nás typicky tvůrčím způsobem slovo za slovem opakují.

  

Základní myšlenka je jednoduchá a pravdivá: v minulosti se státy a národy, které je tvořily, dopouštěly řady zločinů a činily tak často ve jménu lidu.

  

Řešení je prostinké. Stačí zbavit státy jejich suverenity, zrušit národy a vědecky dokázat, že lid vlastně neexistuje. Silvestrovské četby na tato témata je dnes nepřeberně, její autoři se sami sebe rozhodli považovat za neomarxisty.

  

I když rušení národů kriminalizací či aspoň popliváním jejich historie a tradic je také nesmírně vtipné, nejzábavnější pasáže této  četby se týkají rozpouštění a vypouštění kategorie lidu.

  

Lid je nebezpečný, tvrdí údajně levicově zapálení autoři, protože je ho hodně a my víme, že většina je vždy utlačivá. Proto je třeba dát silný hlas naopak menšinám anebo aspoň těm, kdo se je rozhodli zcela svobodně, tedy bez jakéhokoliv mandátu zastupovat. V žádném případě nedovolit referenda, v nichž, bůhvíproč, většina vždy zvítězí. Krok za krokem zpochybňovat většinový hlas v řádných volbách.

  

Na prvý pohled to může vypadat, že demokracie, ze které zmizí démos, nezní úplně přesvědčivě. To správné ozvučení jí zařídí vhodné myšlenkové tanky, co hravě vysvětlí, že vlastenectví je jen krycí jméno pro fašismus.

  

Dílo korunují politici, kteří považují dodržování volebních slibů za zvlášť pokleslou formu populismu, varování před ohrožením národa za výraz expanzionismu a dosažení vyššího než pětiprocentního volebního výsledku za projev neúcty k neúspěšným. 

 

Prof. J.Keller

Přišlo e-mailem