Šéf Pobřežní stráže USA: Rusové nám v Arktidě dávají šach mat!

5.květen 2017       Když srovnáte soutěž o Arktidu s šachovou partií, pak Rusko má na desce všechny figury a USA jen pěšce a možná věž, uvedl podle Foreign Policy šéf americké Pobřežní stráže Paul Zukunft. 

Zároveň zdůraznil, že Moskva už na začátku hry dává Washingtonu „šach a mat“.

Velitel americké pobřežní stráže Paul Zukunft varoval, že Rusko silně převyšuje Spojené státy v Arktidě, uvedl Fogeign Policy. Varoval rovněž, zatímco Amerika otálí, Moskva buduje v regionu „obrovskou vojensko-průmyslovou přítomnost“.
 
Podle něj jakoby Rusko říkalo, že bylo první a USA si celou generaci bude s ním hrát na honěnou, aby ho dohonilo.
 
„Učinili strategická prohlášení,“ zdůraznil Zukunft.

Stern: Moskva staví vojenské ledoborce pro dobytí Arktidy
 
Vezmeme-li například ledoborce, které mohou zajistit přístup k námořním trasá pro obchodní a vojenské lodě, pak jich má Rusku 40, zatímco Spojené státy pouze dvě - a pouze jedna z nich má skutečný přístupné do Arktidy, konstatuje článek.
 
Mezitím ústup arktického mořského ledu otevírá přístup k bohatým zásobám přírodních zdrojů, a země, jako je Rusko a Čína je „žádostivě“ prozkoumávají. Odhaduje se, že v této oblasti je 30% dosud neobjevených světových zásob zemního plynu, 13% ropy a nerostných surovin v hodnotě jednoho bilionů dolarů.

Zukunft podle novin vyjádřil obavu, že pokud se situace na Dálném severu vymkne kontrole, Rusko bude mít náskok před USA.
 
„Oni mají na stole všechny figury, a my máme - pěšce a možná věž,“ řekl velitel americké pobřežní stráže. „Pokud se podíváme na tuto arktickou hru, tak už nám na samém počátku dávají šach a mat.“

(kou, prvnizpravy.cz, foreignpolicy.com, foto: arch.)

 

 

http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/sef-pobrezni-straze-usa-rusove-nam-v-arktide-davaji-sach-mat/