Šéf Pentagonu nevyloučil konfrontaci s Čínou

© AP Photo/ Matt Dunham

13:18 03.06.2017

 

Americký ministr obrany James Mattis se postavil proti militarizaci umělých ostrovů v Jihočínském moři a nevyloučil konfrontaci s Čínou, oznámila agentura France-Presse.

 

„Rozsah a následky akcí Číny v Jihočínském moři ve vztahu k budování umělých ostrovů se odlišuje od podobných akcí jiných států… Tyto rozdíly zahrnují jejich militarizaci, pohrdání mezinárodním právem a neúctu k zájmům dalších zemí," cituje agentura Mattisova slova.

 

Přitom agentura Reuters uvádí, že americký ministr obrany rovněž mluvil i o možných „třenicích" mezi USA a Čínou.

 

V Číně zareagovali na zkoušku pozemního systému PRO v USA

Mattis se rovněž dotknul ekonomických vztahů mezi oběma zeměmi. „Čína a USA mají největší hospodářství na světě a jsou odkázáni na konkurenci, nicméně konflikt není nevyhnutelný. Naše země mohou spolupracovat pro vzájemnou výhodu. Budeme úzce spolupracovat s Čínou v těch oblastech, kde máme společné cíle," uvádí jeho slova Associated Press.

 

Čína vede s řadou zemí v regionu — s Japonskem, Vietnamem a Filipínami — spory ohledně námořních hranic a oblasti odpovědnosti v Jihočínském a Východočínském moři. V květnu agentura Reuters oznámila, že čínská vláda rozmísila odpalovací raketová zařízení na sporném útesu Fiery Cross Reef v Jihočínském moři, aby zabránila přístupu vietnamským ponorkám do oblasti. Čínská vláda prohlásila, že raketové instalace mají pouze obranný charakter a země má právo „na svém území činit vše, co uzná za vhodné," vedla agentura.