„Růžový tank“ budí emoce - Dokud budou žít pozůstalí obětí nacismu

 

Primátor Brna a různé brněnské celebrity se vyjadřují k tzv. "Růžovému tanku" nabarveném pseudoumělcem a později nedotknutelnými poslanci.

Primátor Brna tvrdí, že prý tank vyvolává emoce, debaty a diskuse, a prý je to dobře, protože se otevírají témata osvobození, okupace roku 68 a normalizace.

 

My pozůstalí po obětech nacismu tvrdíme opak. Máme za to, že všechny tyto akce dehonestují jak památku vojáků roku 1945, kteří osvobozovali republiku, tak památku všech obětí nacismu. Tank není obyčejný vojenský objekt - je to kenotaf, který dávno věnoval SSSR a nyní nástupník Ruská federace československém státu jako pietní artefakt k uctění památky osvoboditelů a padlých  za svobodu Československa. Vztahují se na něj zákon o válečných hrobech a pietních místech a zákon o sbírkách. To je jediná přijatelná a morálně zdůvodnitelná konotace tohoto symbolu a žádná jiná tam nepatří.

 

Pokusy o inklusi témat k tomuto růžovou barvou dehonestovanému kenotafu, jako byla okupace roku 68, jsou nejen nesmyslné, ale i bludné a dehonestační. To, že polistopadový aktér, dle nás pseudodoumělec, pomaloval tank růžovou ještě neznamená, že tím inicioval diskusní kluby o době normalizace nebo okupaci roku 68.

 

Okupace roku 68 jako výplod  avanturisty L.I. Brežněva a jeho německých, polských, bulharských a uherských společníků z Varšavské smlouvy, vyjma Rumunů, neznamená důvod k pošpinění kenotafu vážícího se k roku 1945. Ztotožňujeme se se stanoviskem zástupců velvyslanectví Ruské federace u nás k této věci.

 

Jménem pozůstalých po obětech nacismu z Boskovicka

Dr.Jiří Jaroš Nickelli, ČSBS Boskovice

Autor je pozůstalý po oběti gestapa, příbuzný obětí Osvětimi a sekyrárny Pankrác