Rusko uzavírá nebe nad Černým mořem a Krymem

2. 3. 2017    zdroj

 

Protiletadlové raketové komplexy (PLRK) Buk nasadí na Krymu ruské námořnictvo. Jejich cílem je ochrana lodí, ponorek a plavidel Černomořské flotily před letadly, bezpilotními letouny a křídlatými raketami. V případě potřeby Buky společně s protiletadlovými raketovými systémy S-300 a S-400 Vzdušně-kosmických sil Ruska zcela uzavřou nebe nad poloostrovem a Černým mořem.

 

Nové PLRK přijdou do výzbroje 1096-tého protiletadlového raketového pluku, který je dislokován v Sevastopolu. V první fázi obdrží protiletadlový raketový pluk komplexy Buk-M2 a později dokonalejší Buk-M3. Přesné datum přezbrojení ale zatím není známo. Nyní jsou ve výzbroji 1096-tého pluku protiletadlové raketové komplexy Osa.

 

Buk-M2 zasáhne letadla a bezpilotní letouny ve vzdálenosti 3 až 45 km. A křídlaté balistické rakety Beret na vzdálenost 20 km. Přičemž před PLRK se nezachrání dokonce ani výškoví strategičtí průzkumníci, létající ve stratosféře. Rakety Buku zasahují cíle ve výšce 25 tisíc metrů. Komplex Osa zasahuje cíle ve vzdálenosti nejvýše 10 kilometrů a ve výšce jen něco málo přes 5 tisíc metrů.

 

V současné době je už na Krymu dislokována 51. divize protivzdušné obrany VKS Ruska. Ve výzbroji formace jsou protiletadlové raketové systémy S-300 a S-400 a také protiletadlové raketové dělové komplexy Pancir.

 

Je zajímavé, že až do nedávné doby byly protiletadlové raketové systémy Buk pouze ve výzbroji brigád protivzdušné obrany pozemních vojsk. Není to ale tak dávno, co se první pluky těchto komplexů objevily i u VKS Ruska. Konkrétně oddíly 1721. protiletadlového raketového pluku VKS RF přikrývaly pobřeží od Tuapse po Soči během Zimních olympijských her 2014.

 

Černomořská flotila Ruska je schopna zničit potenciálního nepřítele, aniž by se mu umožnilo dostat se z místa své dislokace. K tomuto dnes Černomořská flotila disponuje vším potřebným: prostředky rozvědky, které detekují cíle na vzdálenost až 500 kilometrů, prostředky zasažení. Co znamená pouze jeden pobřežní komplex Bastion: 350 kilometrů (až po Bospor včetně). Kromě toho tam jsou ponorky s raketami Kalibr, námořní letectvo, strategické letectvo s křídlatými raketami a tak dále.

 

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová