Rusko není země, která se bojí

Taťjana Melikjanová

 

Na fóru Jeden pás – jedna cesta promluvil čínský prezident ke světovým vůdcům a vyzval je, aby se vzdali záchrany globalizace. K čínské ekonomické iniciativě se vyjádřil Vladimir Putin. O svém pohledu na situaci ve světové politice a ekonomice promluvil pro novináře na tiskové konferenci.

 

Ruský prezident učinil poznámku v tom smyslu, že čínská iniciativa ve věci Nové hedvábné stezky je natolik dobrá, že už nepatří jen Číně, ale všem, kteří se účastnili fóra.

 

Možnosti – pro statečné

Zástupci velkého byznysu, včetně evropského, se v kuloárech svěřovali se svými dojmy, především ruskému prezidentu. Podle jeho slov se prakticky všichni shodli na tom, že je nezbytný kontinent stability v moři nestability. V USA probíhá ostrý politický boj, ve Velké Británii je spuštěn proces odchodu z EU a v samotné EU je mnoho problémů.

 

Když Putin uvažoval o hospodářské síle Číny, tak uvedl, že její jednání není směřováno k uchvacování, a rozhodnutí, která přijímají Moskva a Peking, budou společná, a to znamená, že nepřinesou škodu. Řekl: „Rusko není země, která se něčeho bojí. Pokud je nám něco k užitku a je pro rozvoj naší ekonomiky, není to nic špatného. Je hřích takové možnosti nevyužít.“

 

V několika nejbližších měsících se budou v Moskvě chystat na návštěvu prezidenta ČLR Si Ťin-pchinga. Začátkem července podepíší dohody předjednané v Pekingu. Společným úkolem je zvýšit obchodní obrat a změnit i jeho strukturu. Rusko chce krom přírodních zdrojů dodávat i technologie. Podle plánu pokračují práce na plynovodu Síla Sibiře, spory o cenu plynu jsou vyřešeny. Podle slov Putina Rusko cena ropy ani příliš neznepokojuje. Uvedl: „Cítíme se spokojeni, klidni. Upřímně řečeno, nás ceny plynu ani nijak mimořádně nelekají, protože všechny problémy překleneme množstvím.“

 

Na stráži světového řádu

Putina se také zeptali na úspěšné zkoušky balistické rakety provedené Pchjongjangem 13. května. Řekl, že pro Rusko v tom není nebezpečí, avšak je kategoricky proti takovým zkouškám. Vyzval k jednání se Severní Koreou. Řekl k tomu: „Je třeba se vrátit k dialogu se Severní Koreou, ukončit vyhrožování.“ Připomenul období, kdy oznámila ukončení svého jaderného programu, ale tehdy neměli všichni účastníci rozhovorů dost trpělivosti. Uzavřel to konstatováním, že „je naléhavé se k tomu vrátit“.

 

Vyzýval k dialogu ohledně syrských Kurdů, a to i přes Erdoganův nesmiřitelný postoj k nim. Informoval o Erdoganově stanovisku při jednání v Soči: „Posuzovali jsme tuto otázku a on zde projevil starost.“ Putin se na věc dívá tak, že Kurdové jsou v Sýrii skutečností a účastní se boje proti IS. Zde podtrhl: „Považujeme za správné udržovat s nimi pracovní kontakty, byť jen kvůli tomu, aby se předešlo možným střetům a situacím, které by mohly představovat nebezpečí pro naše vojáky.“ Turečtí partneři nemusejí mít obavy.

 

Poplašné kybernetické útoky

 

Bez připomínek Spojených států se neobešly ani rozhovory o útocích hackerů s žádostmi o výkupné ze dne 12. května. V Rusku jimi byly zasaženy telekomunikační společnosti MegaFon a VimpelCom. Pokusili se proniknout do serverů ministerstva zdravotnictví a ministerstva vnitra, útoky na elektronickou strukturu zaznamenala Sberbank a Ruské železnice. Škody sice nezpůsobili, ale celkově je podle Putina situace znepokojující. Prezident podtrhl: „Co se týká původce těchto hrozeb, co vím, tak výslovně uvedlo vedení Microsoftu, že prvotním zdrojem tohoto viru jsou zpravodajské služby USA. Rusko s tím nemá vůbec nic společného. Za těchto podmínek je mi divné slyšet něco jiného. Podle mého je hlavní problém v tom, že džinové tohoto typu, obzvláště vytvoření ve zpravodajských službách, mohou nakonec po vypuštění z láhve uškodit jejich autorům a tvůrcům.“

 

Jen na jednu otázku odpověděl ruský prezident stroze: o jeho plánech na účast v předvolební kampani. Otázka zněla, není-li čas projevit své úmysly. „Ne“, řekl a odjel do Irkutska na inspekci situace ohledně požárů v regionu.

15. května 2017

 

Převzato z Lenta.ru

Outsidermedia.cz