Rusko může vycvičit syrské dělostřelce vietnamskými metodami

© Sputnik/ Ilya Pitalev

Názory

21:48 10.04.2017Získat krátkou URL

0 66 0 0

 

Vojenští zástupci Ruska, Íránu a Sýrie vystoupili se společným prohlášením, ve kterém slíbili silovou odpověď na „nové akty agrese“ proti Syrské arabské republice, ať už pochází od kohokoliv. 9. dubna to oznámila agentura Reuters s odvoláním na zprávu Koordinačního centra pro boj s terorismem, které se nachází v Bagdádu.


Tiskový mluvčí prezidenta Ruska Dmitrij Peskov oficiálně nepotvrdil ani nevyvrátil zprávu Reuters. V neděli však proběhl telefonní rozhovor mezi prezidenty Ruska Vladimirem Putinem a Íránu Hasanem Rúhání, během kterého strany projednaly „nepřípustnost agresivních akcí USA proti suverénnímu státu a narušení norem mezinárodního práva".


Dva hlavní spojenci Sýrie se zřejmě připravují dát americkým vojákům působivou odpověď na raketové ostřelování letecké základny Šajrat.


Pomoc vojenských specialistů

Mnozí vojenští experti si myslí, že tato reakce nebude a nemusí být symetrickou, v tomto případě nelze odpovědět na ostřelování ostřelováním.


Útok protilodními raketami na americké torpédoborce ve Středním moři, i když to pro určité kruhy vypadá lákavě, by způsobilo prudkou eskalaci konfliktu až do třetí světové války. Nehledě na strašnou rétoriku, prezident USA Donald Trump jen stěží půjde na takové „zvýšení sázek", které zažene Rusko a Írán do kouta a přinutí je k přímé vojenské odpovědi. Přijmout však řadu obranných opatření spojenci mohou.


„Rusko a Írán nyní začnou aktivně posilovat syrský systém protivzdušné obrany novými technologiemi," řekl RIA Novosti hlavní redaktor časopisu Národní obrana Igor Korotčenko. Do nedávného útoku USA to nebylo potřeba, IS a jiné teroristické organizace nemají letectvo a okřídlené střely. Nyní se to může stát otázkou přežití, Syřané se musí naučit efektivně bránit své strategické objekty před takovými hrozbami.


Ve výzbroji syrské protivzdušné obrany jsou staré raketové komplexy ještě sovětské výroby: S-75, S-125 Kvadrat, Buk, a také několik systémů S-200VE. Jsou schopny se stěží vyrovnat s jednotlivými letadly: 22. června syrští vojáci, jako z učebnice, sestřelili nad svým územím turecké průzkumné letadlo RF-4E. Možnosti protivzdušné obrany na zničení nízko letících cílů (jakými jsou i okřídlené střely Tomahawk) jsou však vážně omezeny.


„V principu modernizace současné syrské techniky může zvýšit jejich bojovou efektivnost," myslí si Korotčenko. „Minimálně část raket dokáží zničit, vždyť Tomahawk také nejsou nejnovější zbraně. V první řadě je nutné doopravdy zvýšit možnosti syrských radiolokačních stanic, aby mohly pokrýt nízké letové hladiny. Je možná i „vietnamská varianta". Není tajemstvím, že v letech Vietnamské války hlavní část boje s americkým letectvem na sobě neslo místní dělostřelectvo s podporou sovětských instruktorů a vojenských specialistů. Nikdo nám nebrání cvičit syrské vojáky v práci s našimi moderními systémy protivzdušné obrany, a potom tuto techniku předat Ozbrojeným silám SAR na dočasné používání. Takovým způsobem Syřané sami dokáží ochránit své strategicky důležité objekty bez přímé účasti našich střelců."


Bez opatrnosti

Tím spíš, že Rusko je schopné aspoň asymetrického vojenského útoku. Jak si myslí ředitel Centra zkoumání společenských problémů národní bezpečnosti Alexandr Žilin, nejlepší odpovědí ze strany Ruska a Íránu bude zvyšování intenzity vojenských operací proti teroristickým skupinám v Sýrii.


„Naši politici nejvyšších mocenských orgánů opakovaně zveřejňovali jednoduchou mysl: IS je dnes nástrojem řady západních států k vyvolání třetí světové války bez jaderných prostředků," řekl RIA Novosti Alexandr Žilin. „Myslím si, že doba příměří a kompromisů prošla. Zabíjet teroristy je nutné tvrději a bez kompromisně. Okamžitě se ze strany Západu zvýší vytí. Není se čemu divit, vždyť země NATO vyzbrojují a cvičí množství teroristických skupin, které nazývají „umírněnými". Takže jediným východem je zbavit USA jejich "spojenců". Pro to není potřeba zvyšovat naši leteckou skupinu v Sýrii. Je potřeba prostě ignorovat hlasité projevy „starostlivosti" ze strany našich západních „partnerů" a zabývat se svými věcmi."


Připomeňme si: prvním důkazem toho, že Rusko bude v Sýrii fungovat bez ohledů na USA, se stalo zastavení našeho divného memoranda o odvrácení incidentů ve vzdušném prostoru SAR. Tato dohoda platila od října 2015 a měla zvýšit bezpečnost letectva různých zemí v syrském nebi. Z jedné strany zastavení memoranda zvýší pravděpodobnost vzdušných nehod. Z druhé strany už toto diplomatické rozhodnutí ochladilo žár některých spojenců USA v protiteroristické koalici.


V sobotu Ministerstvo obrany Belgie zastavilo starty na bojové akce svých stíhacích bombardérů F-16. A v neděli ministr zahraničí Německa Sigmar Gabriel přímo vyzval Washington, aby se vyhnul eskalaci napětí v regionu a nespoléhal se na hrubou vojenskou sílu. Zdůraznil, že syrský konflikt nelze řešit bez účasti Moskvy. Stejný názor v pondělí zveřejnila nejvyšší představitelka Evropské unie pro zahraniční věci Federica Mogheriniová.


Bude-li ruská strana považovat za nutné obnovení vojenské spolupráce se západními zeměmi na blízkém východu, se může stát jasné už ve středu: Rada federace se na plenárním zasedání chystá vydat oficiální prohlášení adresované parlamentům zemím světa v souvislosti s raketovým útokem USA na syrskou leteckou základnu.

...