Rusko hledá politické řešení pro KLDR

 

Rusko se v zákulisí snaží nalézt politické řešení krize kolem Severní Koreje, řekl včera v Moskvě novinářům představitel ruského ministerstva zahraničí. Silový postup, který zvolily Spojené státy, podle MZV vede do slepé uličky. Do Moskvy k jednání míří vysoká severokorejská diplomatka.

Severokorejská krize nemá vojenské řešení, potvrdil diplomat Michail Uljanov dosavadní přístup Moskvy, který se Rusko snaží prosadit na půdě Rady bezpečnosti OSN. Rusko se připojilo k sankcím, které RB OSN schválila po šestém severokorejském jaderném testu, jakékoli pokusy řešit problém silou ale opakovaně odmítá.

Vojenský konflikt na Korejském poloostrově by měl katastrofální následky, řekl novinářům Uljanov. Metoda sankcí, které mají blokovat pokusy Pchjongjangu získat jaderný arzenál, se podle něj nicméně téměř vyčerpala. O zákulisním jednání Moskvy Michail Uljanov neprozradil žádné podrobnosti. »Toto úsilí pokračuje, z pochopitelných příčin je neveřejné. Snažíme se aspoň o to, abychom situaci vyvedli do přijatelné polohy,« konstatoval.

Do Moskvy mezitím zamířila vysoce postavená severokorejská diplomatka Čo Son-ki, která má jednat se svými partnery na ruském ministerstvu zahraničí. Agentura RIA Novosti to zjistila na velvyslanectví KLDR v Moskvě. Jednání s velvyslancem pro zvláštní úkoly Olegem Burmistrovem se má uskutečnit 27.9. (pokud už neproběhlo včera po naší uzávěrce).

 

Severokorejci v neděli protestovali na náměstí Kim Ir-sena v Pchjongjangu proti americkému

imperialismu, agresivní rétorice a provokacím Donalda Trumpa. (rom) FOTO – CTK/AP

 

Ukončit slovní válku

To Čína včera vyzvala Severní Koreu a Spojené státy, aby ukončily svou slovní válku, a rovněž varovala, že případný konflikt na Korejském poloostrově by neměl vítěze. Konkrétně mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lu Kchang řekl: »Doufáme, že američtí a severokorejští politici mají dostatek politické soudnosti, aby si uvědomili, že použití vojenské síly nikdy nebude účinným způsobem řešení krize na Korejském poloostrově... Rovněž doufáme, že obě strany si uvědomují; že provokace jen zvýší riziko konfliktu a zmenší prostor pro politické manévry. Válka na Korejském poloostrově nebude mít vítěze.« Jihokorejská tisková agentura Jonhap uvedla, že KLDR podle všeho posiluje svou obranu na východním pobřeží země poté, co americké bombardéry a bojové stíhačky o víkendu proletěly mezinárodním vzdušným prostorem nad mořem u východních břehů KLDR.

Spojené státy podobnými přelety u Korejského poloostrova opakovaně demonstrují svou sílu v reakci na jaderné a raketové zkoušky KLDR. Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho v pondělí řekl, že Pchjongjang si vyhrazuje právo sestřelit americké strategické bombardéry i mimo severokorejský vzdušný prostor, protože šéf Bílého domu Donald Tramp vyhlásil KLDR válku. Odborníci o schopnosti KLDR sestřelit tyto bombardéry nicméně pochybují.

Trumpova mluvčí Sarah Sandersová tvrzení o vyhlášení války beztak vzápětí popřela. »Nevyhlásili jsme KLDR válku. Ta poznámka je absurdní,« řekla. I americký ministr obrany James Mattis, který je nyní na návštěvě Indie, včera prohlásil, že Spojené státy údajně nadále chtějí vyřešit krizi diplomatickou cestou.

Jihokorejská tisková agentura Jonhap včera uvedla, že KLDR přesouvá letadla ke svému východnímu pobřeží a přijímá další opatření. Agentura Reuters napsala, že zprávu Jonhap nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. Jihokorejská rozvědka ji podle ČTK odmítla potvrdit.

(rom) , Haló noviny, 27.9.207, str. 1

Přišlo e-mailem