RusVěsna  informuje o vojenské situaci v DLR  7.-8. února 2017

Situace v Doněcké lidové republiky se neustále zhoršuje. Dnes v 6.12 hod., v důsledku teroristického činu  zahynul hrdina DLR velitel praporu "Somali" plukovník Michail Tolstych, známý jako "Givi".   Jedná se o pokračování teroristické války, která byla zahájena juntou Kyjeva vůči lidem Donbasu. Na místě útoku teroristů pracuje vyšetřovací tým. Předem bylo zjištěno, že k výbuchu došlo s největší pravděpodobností v důsledku úprav, reaktivního pěchotního plamenometu "Šmel". V republice byla posílena bezpečnostní opatření a zaveden plán "Perechvat". Obyvatelům se doporučuje zachovat klid a nepodléhat panice. V případě zjištění podezřelých osob ihned informovat veřejné služby  MGB, MVD a vojenského velitelství.

 

Podle nepřímých důkazů, můžeme s jistotou říci, že tato tragédie byla organizována ukrajinskými zvláštními službami. Nevylučujeme zapojení poradce ministra vnitra Ukrajiny Škirjaka do tohoto teroristického činu. Všechny nedávné tragédie jsou záludným výstřelem do týla lidem Donbasu! Nezapomeneme! A nikdy neodpustíme! Všechny zločinci, každý z nich, budou potrestáni! Je politováníhodné, že si ukrajinské úřady vybraly tuto cestu boje s lidmi Donbasu. Tyto akce kyjevské junty pouze zkrátí dobu jejího pobytu u moci!

 

Tragédie nás spojí! Staneme se ještě silnější! A sjednotí obyvatelstvo na Ukrajině, v Kyjevě, proti teroristům, k rozhodnému odporu proti trestné činnosti.

Upozorňujeme světové společenství – terorismus ukrajinské junty není nic jiného než touha všemi prostředky narušit Minský proces. Trestní ukrajinské orgány usilují o eskalaci situace v Donbasu a cynické akce ostřelování civilistů v osadách, včetně operací na území ovládaném Vojenskými silami Ukrajiny (VSU), pokračují.

***

Ostřelování z pozic VSU není ukončeno. Nepřítel pokračuje v ostřelování lidských sídlech republiky, především obytných oblastí.

V průběhu uplynulého dne na ukrajinští narušitelé 775x znovu ostřelovaly území DLR. Z toho těžké dělostřelectvo bylo použito 6x, minomety různých ráží 195x, obrněná technika 83x, 23-mm protiletadlová děla, granátomety a ostatní palné zbraně – 492x.

Pod nepřátelskou palbou byla civilní sídla: Dolomitnoje, Gorlovka, Širokaja Balka, Zajcevo, Michajlovka, Ozerjanovka, Jasinovataja, Jasnoje, Dokučajevsk, Novaja Marevka, Novolaspa, Kominternovo, Okťabr, Leninskoje, Spartak a oblast letiště Doněcka.

Oběti  místního obyvatelstva a ozbrojených sil jednotek DLR za uplynulý den nebyly zjištěny.

***

Velení VSU pokračuje ve zvyšování svých sil podél linie kontaktu, čímž narušuje všechny předchozí dohody.

Podle naší rozvědky umístil 501 prapor 36 brigády v oblasti Zamožněje, jeden kilometr od linie kontaktu, raketomet RS30 "Grad". Účelem tohoto opatření je zjevně příprava na další trestný čin proti obyvatelstvu republicy, palba na obytné oblasti.

Také v Orlovské oblasti nepřítel přeskupuje jednotky stejného praporu 36. brigády, část jednotek dislokuje v oblasti Kominternovo.

***

Mezitím ukrajinské velení opět prokázalo své úplné selhávání a neschopnost tím, že zabezpečením útvarů VSU pověřilo dobrovolnická vojska. Podle naší rozvědky umístili dobrovolníci ze Švédska a Litvy v 81 samostatné mechanizované brigádě, umístěné v okrese. n. Slavjansk, optická zařízení pro zbraně, termovizní kamery, a také maskovacích pláště, v celkovém objemu 130 tis. euro.

***

Ukrajinští zločinci chystají další genocidu vlastních lidí. Ukrajinští fanatici provádějí přípravné činnosti pro podminování "Avdějevského koksochemického závodu." V případě vyhození do povětří nastane v Donbasu ekologická a humanitární katastrofa. Jinými slovy, je to použití chemických zbraní proti obyvatelstvu. Jedná se o naplánovaný teroristický útok!

Není to poprvé, kdy Kyevská junta připravuje takové teroristické činy. Dovolte mi, abych připomněl, že jsme informovali o přípravě VSU k ostřelování z RS30 "Grad", ve městě Mariupol.

 

Takové akce ukrajinských fašistických teroristů jsou stejné, jako metody boje během druhé světové války, kdy při ústupu Němci podminovávali města a továrny.

To znamená, že narušitelské vojensko-politické vedení Ukrajiny se chystá na další kolo konfliktu v regionu Donbass, čímž dává najevo celému světu, že začne válka na východě Evropy, v Ukrajina.

***

Chci u pozornit svět na další, do očí bijící, fakt neochoty mise OBSE plnit své funkce, jakož i opomenutí, přijmout opatření k realizaci dohod z Minsku ukrajinskou stranou.

Náš plán k normalizaci situace v plánu Donbasu, který zahrnuje odstranění zbraní a vytvoření zóny bez vojenských jednotek v jedné z "nejžhavějších" oblastí jsme připravili  4.února.

 

Tento plán obsahuje pět bodů:

1. Okamžité a úplné zastavení palby a jeho důsledné uplatňování po celé linii kontaktu.

2. Odsunutí všech zbraní, zakázaných příslušnými dokumenty, ne určená místa.

3. Poskytování neomezeného přístupu zástupců mise OBSE, včetně míst dislokace zbraní,  podle požadavků příslušných dohod.

4. Vytvoření zóny bez jakýchkoliv zbraní a vojenské jednotky v okruhu 1 km od Doněcké filtrační stanice, s cílem obnovit infrastrukturu, stejně jako normalizaci života civilistů v oblasti lidských sídel, Jasinovatej a Andrejevky.

5. Zakázat jakékoliv útočné akce a zákaz přibližování stran.

Plán prošel všemi schválení a byl předán ukrajinskému velení k další ratifikaci. Ale ukrajinská strana dokument odmítla a jednoduše ignorovala iniciativu republiky.

Kromě toho, pozice prvního zástupce vedoucího sil OBSE, A. Huga, u nás vyvolala, měkce řečeno, nedorozumění, protože odmítal působit jako prostředník v procesu vyjednávání, jednoduše ignoroval naši iniciativu.

 

Je čas pro velení sil OBSE, aby přehodnocovala svůj postoj k jednotlivým  pozorovatelským misím pracujícím na Ukrajině, mezi nimi hodnocení práce A. Huga. Ale zvláštní pozornost věnovat principiální zaujatosti Huga a jeho kompletní neochotě pomoci vyřešit konflikt v Donbasu.

 

http://rusvesna.su/news/1486550678

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf.