Rozeštvat Indii a Čínu - to je smysl nové afghánské strategie USA

Dmitrij Kosyrev

 

Je dobré rozhodnutí Trumpa zůstat v Afghánistánu? Podle toho, co je za tím. Podle demokraty zmonopolizovaných medií je to hloupost, žádná strategie, vždyť to pochází od Trumpa. Jsou však země, kde dobře chápou, o co se jedná, jsou to samotný Afghánistán, Pákistán, Indie a Čína. Vědí, že o Afghánistán nejde. USA chtějí rozhádat a poštvat proti sobě Indii a Čínu, dvě mocnosti předbíhající Ameriku. Je to jednoduché.

 

Výměna spojenců

Z Trumpova proslovu týkajícícho se Afghánistánu mohlo vyplynout rozhodnutí zachovat v neurčitém počtu a na neurčitou dobu americké vojáky v Afghánistánu. Jaký to má smysl? Přibudou čtyři tisíce vojáků k současným osmi tisícům. Ať třeba 40 tisíc, vždyť už jich tam bylo přibližně 100 tisíc a nic dobrého z toho nepošlo.

 

Evropští spojenci NATO se mohou ptát, zda budou jejich vojáci znovu zatahováni do této nepochopitelné akce. Dokud byla Amerika mocností, byla krvavá daň nutností. Dnes už není a je možné se tomu vyhnout. V každém případě je jasné, že se žádné vítězství nad terorismem neočekává. Trump ani nevysvětluje, co to vítězství je. Ještě tak hovoří o zabránění porážce, že odejít není možné atd.

 

V Rusku a spojeneckých zemích měli od samého počátku smíšené pocity. Vítězství Američanů by znamenalo Washingtonem nadlouho okupovanou a řízenou zemi v samotném centru složitého regionu, vojenské základny a další. A naproti tomu vítězství druhých – množství teroristických organizací, to je také špatné. Kdo bude tyto lidi dříve či později zneškodňovat? Nakonec Rusko, nebo jeho sousedé a přátelé? To ať raději pomohou Američané. Ale nyní je otázka, zda pomohou, nebo co vlastně chtějí.

 

Z pohledu Ruska je to nepochopitelné, avšak pro pozorovatele z Dillí, Islamábádu, Pekingu i Kábulu je vše zcela jednoduché. Hlavní senzace Trumpova projevu je v tom, že je vážně varován Pákistán ohledně podpory těch teroristů, nad kterými Američané nedokázali od roku 2001 v Afghánistánu zvítězit. Ke spolupráci v Afghánistánu je vyzvána Indie, protivník Pákistánu od jeho vytvoření v roce 1947. Spojenci se mění.

 

Výchozí skutečnosti: Hlavní ekonomičtí a političtí hráči v Afghánistánu jsou Indie a Čína. To je nečekaný výsledek války, kdy bojovaly USA, ztratily přibližně 2,5 tisíce lidí, investují do afghánské ekonomiky a nakonec tam mají vliv sousedé. Přitom si ty dvě země navzájem nepřekážejí (Číňané těží nerosty a zabývají se infrastrukturou a Indové taktéž infrastrukturou, obchodem a drobným podnikáním). Postupně budou za pomoci BRICS, ŠOS a ostatních spolupracovat.

 

Pákistán je tradiční soupeř Indie a kdysi americký partner, včetně vojenské sféry. Nyní se spíše orientuje na Čínu, což v Indii nevyvolává přátelství k Číně. Hodnotit vztah Indie a Číny je složité. Jedni vidí soupeření, jiní narůstající spolupráci, ve skutečnosti je to obojí.

Důvod k zamotání hlavy

Trump ne vždy vše, co vymyslel, také provede. K čemu může dojít: Dvojice USA-Indie proti dvojici Pákistán-Čína. Zde může být boj proti terorismu kdesi na desátém místě, stejně jako je to s Američany v Sýrii. Ani Afghánistán není důležitý.  Důležité je cizíma rukama vytvořit problémy Číně (a rovněž Indii).

 

Pákistán reaguje na proslov Trumpa dotčeně a vyhýbavě, tvrdí, že je celou duší proti terorismu. Uvádí, že hlavním původcem nestability není Afghánistán, ale neřešený spor s Indií o stát Džammú a Kašmír. Hlavní otázka Pákistánu před nastávajícím setkáním ministrů zahraničí USA a Pákistánu je, zda může Čína zcela nahradit Ameriku v roli podporovatele pákistánského režimu, když budou USA a Indie poprvé na jedné straně.

 

Čína, na kterou Trump ve svém projevu nepoukázal, reaguje pochmurně. Pákistán je v popředí boje proti terorismu, Čína zavádí spolupráci Afghánců s Pákistánci … kolem a kolem, nestrkejte nos do cizích věcí. Peking je evidentně v pasti – na straně pákistánských ochránců Afghánistánu i jiného terorismu, na špatné straně vzhledem k Indii. V pasti je i Indie. Desítky let se snažila vysvětlit USA, že hlavním teroristickým hnízdem je Pákistán, je týlem afghánských skupin a těch, co škodí Indii. Najednou na to USA slyší a není možno se neradovat: Trump uznal důležitost Indie pro stabilitu Afghánistánu.

 

Jenže to jsou jen maličkosti – dosud nejasná podpora ve válce Indie s Pákistánem má vliv na Afghánistán. Past na Indii je v tom, že by se musela stát regionálním partnerem USA v boji proti Číně. Indové nemají vyřešený spor s Čínou o náhorní plošinu Doklam a nyní je Čína nucena chránit pákistánské přátele. Vyvolává tak zlost Indie a ta bude podporována USA … Důvod pro motání hlavy, chyby a lákadlo pro vedení Indie. Ovšem využít lákadlo může vést k tomu, že dříve měla Indie nepřítele jen v Pákistánu a nyní přibude ještě Čína, přičemž USA zůstanou daleko.

 

Jde o dávný sen USA, postavit Indii a Čínu proti sobě (totéž probíhalo v devadesátých letech s Ruskem a Čínou). Dnes USA nic jiného nezbývá. Čína má vyšší HDP než USA (ohledně kupní síly měn), Indie je na třetím místě. Čína a Indie společně nedávají Americe šanci. A co když se rozejdou?

 

Je jasné, že velkou událostí bude jednání vůdců Číny a Indie na následujícím summitu BRICS v září v Číně. Je důležité, aby k tomu došlo. Aby obě země přinejmenším v klidu zhodnotily  smysl nové USA strategie, která se vůbec netýká jen Afghánistánu a jen boje s terorismem.

24. srpna 2017

 

Převzato z Warfiles.ru

Outsidermedia.cz