Rok 2017 - Trapná etuda na Hradě,  na Sobotku hůl, pro vraha milost

(Seznam Zprávy)

 

V kampani proti  M. Zemanovi, prezidentu republiky, se spojují jak média hlavního proudu, tak i Novinky.cz a Seznam Zprávy. K této frontě si můžeme přidat ještě nějakého prezidentského kandidáta a ne v poslední řadě i havlisty a osvědčené pražské kavárníky. Některé politické strany, lépe řečeno, vedení těchto subjektů, Zemanovi, alespoň občas, také nemohou přijít na jméno. Mezi takovéto borce zejména patří topovci, bělobrádkovci a „sociálně demokratičtí“ sobotkovci.  Prostě elita národa, jak sebe hodnotí mnozí z nich.

 

Zemanovi voliči jsou v podání elitářů plebsem, méně vzdělaným, starším, venkovským, zaostalým. Pokud bychom takového hodnocení přijali, asi bychom těžko mohli vysvětlit volební výsledky v nedávných parlamentních volbách. Samozvaná elita, nositelka „všech“ hodnot, „absolutní pravdy“, a s ní spojené strany dostaly pořádný výprask.  Sociální demokraté, topovci i kádeuáci se zatím z tohoto volebního debaklu nevzpamatovali. Pomáhají je křísit média. Očisťují je a snaží se je ve staronovém  balení opět vnutit voličům, samozřejmě především těm plebejským. Ti přece rozhodli o výsledcích voleb, přestože v době byli mediálně masírovaní téměř nepřetržitě. A v dalších volbách opět rozhodnou. Je to zcela přirozené. V demokracii rozhoduje a vládne většina a nikoliv elitářská klika.

 

A média, která se vzpamatovala dříve, již opět přecházejí do útoku. Představte si, vážení čtenáři, prezident opět napadá Sobotku, bije ho chudáka verbální holí. Pomozme trpícímu Sobotkovi! Jeho zásluhy přece dosahují  výše Hradu. Jeho vláda byla také více než skvělá. Zasloužilý  a jeho spolupracovníci jsou  napadáni plebejským prezidentem. Jaká nespravedlnost! Zabraňme jí! Do útoku proti prezidentovi! Bijte a bijte ho, nijak nešetřete!

 

Ale, ale média! Vždyť volební výsledky již řekly zcela jasně, co si voliči mysleli a myslí o sobotkovské vládě. Poslali jeho samého spolu s dalšími výtečníky na politický ošklivec. A jistě po delší dobu je tam nechají. Takže vaše intervence za vámi opěvovanou vládu jsou nanicovaté, nikam nepovedou. A nadto sami sobě ublížíte. Sami již ztrácíte důvěru toho, jak vy říkáte, nanicovatého plebsu. A pokud ve svých snahách tohoto druhu dále vytrváte, bude to jen horší.

 

Plebs za svým prezidentem stojí. Bude ho volit a také, jak jsme přesvědčeni, ho svými plebejskými hlasy zvolí i na druhé funkční období. Lid rozhodne opětně přímo svými hlasy. Tzv. elitářské skupinky, ať již se nazývají jakkoliv, opět pohoří. Je to holt těžká situace, když o prezidentovi nemohou rozhodnout přímo osvícení, zkušení poslanci a senátoři, nositeli všeho moudra, ale jakýsi lid.  Že je podle Ústavy ČR jediným zdrojem státní moci v republice?  Formálně, ano, fakticky, bohužel, zdaleka ne zcela. Aby lid, který tvoří velkou většinu společnosti, také skutečně vládl, je zapotřebí aby mohl i rozhodovat přímo o nejdůležitějších společenských otázkách v imperativním celostátním referendu.

 

A když už mluvíme o demokracii, je dobré vzpomenout i na T.G. Masarykem a E. Benešem formulovanou tzv. humanitní demokracii. Tato, podle svých tvůrců, předpokládá přerůstání demokracie z oblasti politické i do oblasti sociální a hospodářské. Abychom toho dosáhli, je nutné, obohacovat demokracii zastupitelskou o instituty demokracie přímé. A to je cesta vedoucí k humanitní demokracii, v níž lid bude i fakticky vládnout. Bude to vláda lidu, pro lid.  Elitáři v takové společnosti již nebudou moci pletichařit a dokonce v ní nenajdou ani místo pro sebe.           J. Kovář