Rodiče zastřelili, vesnici spálili

Polsko zažilo za války stovky příběhů Lidic, nikdo je ale nezná

AKTUALIZOVÁNO 20. 8. 2017

 

Vypálení středočeské vesnice Lidice 10. června 1942 se stalo globálním symbolem hrůz druhé světové války. Vedle francouzského Oradour-sur-Glane jde zřejmě o světově nejznámější vesnici vyhlazenou německými nacisty. V sousedním Polsku i jinde na východě bylo přitom podobných tragických příběhů daleko víc. Kromě pár pamětníků a historiků o nich ale ví jen omezený počet lidí. „V (polském) Generálním gouvernementu se příběh Lidic opakoval několiksetkrát,“ napsal britský historik Norman Davies. 

 

Varšava - "A už jdou Němci, dva, v zelených vojenských uniformách. Obličeje si nepamatuji, jen ty uniformy na pozadí nebe.

 

 

Zato si velmi výrazně pamatuji, to gesto si pamatuji velmi výrazně, jak jeden z těch vojáků míří puškou na maminku, která stojí na druhé straně cesty až u obilí s mou sestrou na ruce. A ten voják, ještě než se mamince podlomily nohy, přesouvá hlaveň směrem na dítě."

 

Takhle popisuje polská spisovatelka Agata Janková vyhlazení polské vesnice Sochy v polovině druhé světové války ústy své maminky.

 

Pokračuje líčením dalších detailů z pohledu malého dítěte, postaveného před hrůznou realitu smrti rodičů přímo před jeho očima.

 

 

"V té chvíli mu ten druhý stlačil hlaveň dolů. Mám v paměti jen to gesto, výstřely ne, jako by žádný zvuk nezazněl. Matka se sesune a puška se také sesune, střílí do země.

 

Nevidím maminku, přestože vím, že leží hned vedle. Nepamatuji se, jak leží. Vstávám a tu mám pocit, jako by mnou uprostřed proletěla velká ledová kapka, a od té chvíle je ze mne někdo jiný.

 

Beru bratra a sestru za ruce a jdeme cestou k silnici. Míjíme tátu. Leží na zádech a na pravé straně saka má dírku, tam, kde vletěla kulka. Právě to jsem si pomyslela: tudy vletěla kulka.

 

A viděla jsem, že se mu pohnul ohryzek, jako by polkl slinu. Měl na sobě nové sako, hnědé s nenápadným vzorečkem, a právě v tom novém saku byla dírka."

To jsou stovky polských Lidic

 

České Lidice. Francouzské Oradour-sur-Glane. Právě jména těchto vypálených vesnic se stala celosvětovým symbolem nacistických hrůz za druhé světové války.

 

Podobných válečných příběhů jsou přitom desítky, možná stovky. Upadly ale neprávem v zapomnění.

 

Mimo jiné proto, že jejich místa neležela v "západní" zóně Evropy, ve které sice nacističtí okupanti spáchali mnoho děsivých zločinů, ale nezhroutily se tam úplně státní struktury.

 

Podobné tragédie tedy pořád "trčely" nad rámec běžného dění, na rozdíl od dobytých území Polska a Sovětského svazu. 

 

"V protektorátu fungovala loutková česká vláda a státní správa v čele s Háchou, v Generálním gouvernementu, který vznikl na většině předválečného území Polska, takové řešení nacisty ani nenapadlo," vysvětluje Paweł Ukielski, polský historik a zástupce ředitele Muzea Varšavského povstání.

 

"Proto také Lidice a Ležáky byly příkladem bezprecedentního zločinu, zatímco na polských územích šlo o smutnou každodennost. Podobných pacifikací se během války uskutečnilo kolem osmi set," vypočítává Ukielski.

Zlikvidujte je

 

Už instruktážní materiály pro vojáky německého wehrmachtu, který vstupoval v září 1939 do Polska, zdůrazňovaly rasovou propast mezi příchozími a "domorodci".

 

A taky "proradnou a nebezpečnou" náturu polských vesničanů.

 

První vypálené a vyvražděné polské vesnice se tak na mapě objevují už v průběhu bojů na podzim 1939.

 

 

"Většina ze zničených obcí nebyla důsledkem bojů při přechodu frontové linie," zdůrazňuje Ukielski. "V obrovské většině případů šlo o cílené vyhlazovací operace, často byly uskutečňovány jako odvety za působení odboje," dodává polský historik.

 

Symbolem "vypálených obcí" se stal polský Michniów ve Svatokřížských horách, tedy oblasti obzvlášť aktivního partyzánského odboje.

 

Pomstou za podporu jednotek Zemské armády (AK) byla vesnice v červenci 1943 částečně zničená.

 

Zhruba stovku mužů nacisté upálili v místní stodole. Ještě tutéž noc provedli partyzáni odvetnou operaci, po které se nacisté do Michniówa vrátili, vyvraždili veškeré zbývající obyvatele a zničili všechny budovy.

 

Ani logika odvety proti partyzánskému boji ale nevysvětluje všechny případy "vyhlazených obcí"

 

.https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/vsechny-polske-lidice/r~5f4d05b64f5511e790040025900fea04/