Rakousko a ČR prohlubují sousedské vztahy

 

"Rakousko a Česká republika dnes opět ukázaly, jak může být dobrá politika sousedství posílena. Mají z toho prospěch především občané v příhraničních regionech, "uvedl nedávno  hejtman Horního Rakouska Josef Pühringer při příležitosti 3. setkání mezi českým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem, jeho rakouským protějškem Sebastianem Kurzem a hodnostáři příhraničních regionů České republiky a Rakouska na zámku Valeč u Třebíče na jižní Moravě. Pühringer při této příležitosti vyzval k solidaritě Čechů v uprchlické krizi .

 

"Základ Evropského společenství je solidarita, která se musí prokázat zejména v těchto věcech", řekl Pühringer. Česká strana zdůraznila, že tak málo žadatelů o azyl zůstalo v České republice, protože Česká republika pro ně nereprezentuje cílovou zemi. Pühringer tedy obhajoval stanovisko, že "přinejmenším v budoucnosti Evropy musí existovat obdobné výhody pro azyl".

 

Na schůzce se jednalo také o problematice dopravy. Konečná dohoda o napojení S10 s D3 na státní hranici je připravena ke schválení. Do roku 2021 bude silniční spojení z Lince do Českých Budějovic a do roku 2027 bude ukončeno do Prahy. Od prosince budou čtyři rychlíky jezdit mezi Prahou a Lincem. Doba jízdy se tak sníží o 40 minut na čtyři hodiny.

 

Pühringer se také odkazoval na projekt společné učebnice dějepisu, která má být připravena v roce 2018. V listopadu 2015 se konala v Linci konference a diskuse o období od roku 1938 do roku 1968. Důraz byl kladen na "strašlivých deset let (1938 až 1948)" a "období studené války až do roku 1968".

 

Prezentace hotové společné rakousko-české učebnice dějepisu bude provedena na setkání ministrů zahraničních věcí s krajskými a okresními hejtmany v roce 2018.

 

Mezi Horním Rakouskem a Čechami byla sjednána dohoda o regionální spolupráci v oblasti záchranné služby. To má usnadnit přeshraniční záchrannou službu a vzájemnou pomoc v nouzových situacích. Dohoda má být podepsána zemským hejtmanem Josefem Pühringerem a krajským hejtmanem jižních Čech, Jiřím Zimolou a vstoupí v platnost okamžitě po podepsání.

 

Sudetenpost, 6.10.2016, str. 3, bez autora a značky