Politolog: Rakouská politika se bude vzdalovat od Merkelové

 

13.12.2017 VSa

 

Přečetli jsme: Nová rakouská vláda se bude přibližovat postupně zemím Visegrádu a vzdalovat Německu. Dá se očekávat větší kritika Evropské unie a také otevření se myšlení, které dnes sledujeme v Maďarsku. 

Politolog Reinhard Heinisch je profesorem na univerzitě v Salzburgu. Pro noviny Süddeutsche Zeitung poskytl rozhovor o koaličních vyjednáváních ve Vídni. Přinášíme výběr toho nejdůležitějšího z rozhovoru.

SZ: Koalice lidovců a svobodných bude zformována do Vánoc. Čí rukopis je silnější?

Heinisch: Vyjednavači ukázali dosti shody, svobodní chtějí působit konstruktivně, a lidovci pod Kurzem smírně. Obsahové signály přicházely hlavně od svobodných, u lidovců jsou nové spíš personálie, jinak jsou ideje typicky konzervativní. Strache očividně sází na jasnou profilaci.

SZ: Strache bude vicekancléřem a také ministrem pro domácí ochranu, takový jakýsi bezpečnostní koordinátor.

Heinisch: Ministerstva se při skládání vlád v Rakousku často mění. Ministerstvo domácí ochrany je ovšem nové. Strache by tím ministerstvo obrany, které v Rakousku nemá moc prestiž, zhodnotil dalšími kompetencemi. Ale není jasné jakými. Pro Stracheho je téma bezpečnost jeden z hlavních požadavků. Potřebuje ho, aby zabudoval u voličů. Vlast a identita jsou symbolické pojmy, se kterými může hodně získat.

SZ: Je to poněkud háklivý post pro pravicového populistu, který patří k německým buršákům a jako mladý se potuloval po neonacistické scéně.

Heinisch: Bezpochyby. Ovšem historický kontext je pro mně méně problematický, než dnešní populismus. Jeho politika krátkodobě bere vše populární a pořád vytváří nové obrazy nepřítele. To, že vyplave německá minulost je pro mě méně hrozivé, než že bude instrumentalizovat obraz EU či islámu jako nepřítele a použije pro své účely. A to udělá, aby profil svůj a své strany vyostřil, především pro dobu po vládě.

SZ: Ještě než je vytvořena koalice, se tedy přemýšlí o nějakém „potom“?

Heinisch: FPÖ už byla přeci od roku 2000 v koalici a byla voliči potrestána. A byla na dně a toto trauma je ve straně hluboce zakořeněno. Tentokrát se budou chtít z chyb včas poučit a včas se profilovat. Svobodní se jako populistická strana umí dobře mobilizovat a nebojí se toho jít do opozice. A to je její síla oproti lidovcům. Kurz musí ve vládě obstát. Byl zvolen, aby si lidovci udrželi moc, Strache naproti tomu může profitovat i ze selhání, když bude schopen voličům důvěryhodně sdělit, že kvůli principům odešel z vlády. A o to vehementněji musí zásadní body říkat již nyní.

SZ: V Bruselu zaznívají obavy, co se budoucí vlády týká. Juncker například požadoval jasné přiznání kurzu směrem k EU.

Heinisch: Je pravděpodobné, že Rakousko se silněji zařadí mezi kritiky EU a bude hledat nové partnery, hlavně země Visegradu. Ale to se nestane ze dne na den, to bude postupné. Rakousko bude také předsedat EU, takže se to stane spíš potom. Pozice v otázkách EU bude hodně záviset na tom, jestli skutečně svobodní – jak je plánováno – budou mít ministra zahraničí. Že by Kurz v budoucnu vystupoval jako nějaký velký přítele EU, to si nemyslím. Spíš je taktik a stratég a ne evropský ideolog.

SZ: Vidíte tedy orientace rakouské vlády směrem k Maďarsku?

Heinisch: Ano, ale spíše ve smyslu otevření se myšlení, které dnes v Maďarsku pozorujeme. Kurz a Strache už v kampani bojovali o to, kdo bude blíže Orbánovi. Rakousko bude provozovat politiku směrem pryč od Merkelové, pryč od Německa jako tradičního partnera. Ale asi zůstane spolupráce s CSU.

SZ: Jak jste uvedl svazek s populisty není žádná novinka. Ale tentokrát tu nejsou žádné protesty obyvatel či z Bruselu jako v roce 2000. Čím to je?

Heinisch: Nu, mezitím je v EU skoro všude nějaká taková strana, takže jsme si na to tak nějak zvykli. Svobodní se také poučili, už nevystupují tak agresivně jako kdysi za Haidera, nebo jako nyní německá AfD. Svobodní už jsou etablovanější, takže mohou jít oběma směry: umírněně, ale pokud to bude považováno za nutné, tak zase hlasitěji.

 

http://casopisargument.cz/2017/12/13/rakouska-politika-se-bude-vzdalovat-od-merkelove/

 

Ilustrační obrázek: Autor – SPÖ Presse und Kommunikation – ORF-Elefantenrunde am 12.10.17, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63348730