Putin schválil strategii ekonomické bezpečnosti pro období do roku 2030

 

  15. května 2017     Ruský prezident  Vladimir Putin schválil strategii ekonomické bezpečnosti pro období do roku 2030. Odpovídající vyhláška byla  Publikována na oficiálních stránkách právních informací.

„Vláda Ruské federace má vyvinout ve 3-měsíčním termínu opatření organizačního, regulačního a metodického charakteru, potřebných k zajištění ruské ekonomické bezpečnostní strategie pro období do roku 2030, aby zajistila jejich realizaci,“ – říká dokument.

 

Vláda bude muset sledovat provádění strategie ekonomické bezpečnosti, zajistí sledování a hodnocení ekonomické bezpečnosti státu v zemi, každoročně předložií zprávu prezidentovi Ruské federace o jejím stavu a opatřeních k jejímu posílení.

Strategie je navržena tak, aby se zabránilo krizím ve zrojově-surovinové oblasti, průmyslové, vědecké, technologické a finanční oblasti, jakož i aby se zabránilo poklesu kvality života občanů. Kromě toho vytváří mechanismy zlepšení odezvy v případě  sankcí cizích zemí, jakož i opatření pro deofschorizaci (přemísťování výrob) ekonomiky. Kromě toho se tato strategie zaměřuje na optimalizaci migrace pracovních toků a boj proti korupci a šedé ekonomice.

Ekonomických bezpečnostní hrozby jsou klasifikovány jako diskriminační opatření proti klíčovým odvětvím, růst konfliktního potenciálu v oblasti ruských zájmů. Jako na další hrozby je v dokumentu upozorněno na vyčerpávání surově-exportního modelu ekonomického rozvoje v Rusku a na změny ve struktuře světové poptávky po energetických zdrojích.  

Již dříve bylo informováno, že Rusko vypracovává strategii v oblasti ekonomické bezpečnosti v reakci na nové výzvy a hrozby pro národní zájmy země. Dokument definuje hlavní směry státní politiky v této oblasti a mechanismy k řešení klíčových problémů.

 

http://zavtra.ru/events/putin_utverdil_strategiyu_ekonomicheskoj_bezopasnosti_na_period_do_2030_goda

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf