Putin poděkoval prezidentovi ČR za pomoc v rozvoji vztahů s Ruskem

© Sputnik/ Aleksey Nikolskyi

ČR, 10:25 14.05.2017

 

Prezident RF Vladimir Putin sdělil, že letos v listopadu očekávají v Moskvě návštěvu českého prezidenta Miloše Zemana.

 

„Poznáme Váš postoj k rusko-českým vztahům a víme, že do značné míry díky Vám mají naše vztahy v posledních letech, nehledě na žádné potíže, přece jen vysokou úroveň," obrátil se hlava ruského státu na svého českého kolegu při zahájení schůzky v Číně.

 

Prezident RF konstatoval, že se „v sféře ekonomiky dá, nehledě na pokles předcházejících let, pozorovat růst obratu zboží (mezi RF a ČR) víc než o 44%. „Je to dobrý příznak a dobrý trend, který máme zachovat," míní hlava ruského státu.

 

Český prezident učinil předpoklad, že růst obratu zboží je povzbuzen přílivem do Čech ruských turistů. „Souvisí to s postupným obnovením výše příjmů občanů, jež u nás bohužel klesly v důsledku krize, ale dnes se reálné příjmy občanů RF začaly postupně růst a turistické aktivity také rostou," vysvětlil Putin.

 

„Naprosto s Vámi souhlasím, máme se soustředit na rozvoj konkrétních (dvoustranných — red.) vztahů," řekl Zeman. Představil Putinovi nového českého ministra průmyslu a obchodu, který, podle jeho slov, „nemá vinu na tom, co se stalo v minulosti." „Po 2,5 letech přestávky se má konat zasedání mezivládní komise, očekáváme, že nově povzbudí naši spolupráci," zdůraznil Zeman.

 

 Milan Syruček: „Prezident Zeman dokáže sblížit Rusko a USA“

Připomněl českou iniciativu ohledně společných diskusních fórů s Ruskem a vyslovil podporu této myšlenky.

 

Na začátku rozhovoru se ruský lídr zajímal, bude-li ho někdo tlumočit do češtiny, „Není třeba, všemu rozumíme, možná mluvíme jakýmsi ruským dialektem, třeba středního Ruska," odmítl Zeman služby tlumočníka. „Je to spisovná ruština," upřesnil s úsměvem Putin.

 

V Pekingu probíhá ve dnech 14-15. května vysoké fórum pro mezinárodní spolupráci v rámci strategie Jedno pásmo, jedna cesta. Účastní se ho prezidenti a premiéři 29 států.