Průlomová jednání - Putin a Trump se setkali na schůzce téměř ve válce.

Názor

© Sputnik/ Michael Klimentyev

Názory

16:45 08.07.2017(aktualizováno 16:46 08.07.2017) 

Ilja Charlamov

 

Situace okolo KLDR, deeskalace v Sýrii, řešení na Ukrajině: světová média analyzují výsledky prvního jednání mezi Donaldem Trumpem a Vladimirem Putinem během summitu G20 v Hamburku. Město samotné se v těchto dnech stalo okupované vandaly.

 

Zdálo se, že v tom pekle, ve které město Hamburk změnili odpůrci globalizace, se již nic nestane. Žádný summitu G20. Ani žádná setkání světových lídrů během něho. Vše bude zrušeno kvůli elementárním bezpečnostním problémům. A VIP osoby budou tajně, za pomoci speciálních jednotek, odvezeny na bezpečné místo. Zvláště, když radikálně naladění, agresivní vandalové začali okupovat a útočit na hotely, ve kterých bydleli hlavy států. Takový nepořádek, podle všeho, nebyl nikdy za celou historii všech summitů. Je pravda, že by bylo lepší podobnou událost, která vyvolává tolik nespokojenosti, uspořádat někde v horách. Někde, kde je hodně vzduchu a výborný výhled. Kde ale není nikdo navíc.

 

 

Přesto ale první den se odehrál prakticky podle plánu. Organizátoři G20 se zmýlili, co se místa konání týče, policie ale — jak mohla — vyspravila tuhle chybu. Za pomoci prostředků, které byly při ruce — obušků a vodních děl. Naplánované události na summitu, při všech jejich důležitosti, odešly na druhou kolej, z velké části se změnily v pozadí pro na celém světě nejvíce očekávané — bez zveličování — setkání roku. Setkání Vladimira Putina a Donalda Trumpa. Obzvlášť pozorně toto setkání sledovali v Kyjevě. Mysleli si, že bude přiměřeně stejně dlouhé, jako nedávné setkání Porošenka s Trumpem ve Washingtonu. To trvalo okolo půl hodiny. Podle některých informací 15 minut.

 

Naděje ale vyhasla. Ruský prezident se svým americkým protějškem jednal 2 hodiny a 15 minut, což je několikanásobně déle, než bylo naplánováno. A to je ze své podstaty bezprecedentní ve věci takovýchto kontaktů v rámci velké mezinárodní události. Jednat bylo o čem. Dokonce i zbylo. Celkově se první den summitu ukázal jako přeplněný. Díky tomu tito dva prezidenti, kteří na summitu měli různé úkoly, měli zpoždění při příchodu na koncert filharmonie, který uspořádala Angela Merkelová na počest summitu. Jak říkají zlí jazykové, to jí nepopsatelně zmátlo. Zahraniční kolegové Frau Kanclerin ale měli pochopení.

 

Sám fakt tohoto setkání, o kterém skeptikové pochybovali do posledního momentu, už je velký průlom. Zatím ještě není tak důležité, zdali mezi lídry vznikla pozitivní „chemie", jak se říká v případě, že se objeví vzájemné sympatie. V USA byly vrženy příliš velké síly na to, aby „chemie" mezi prezidenty nevznikla ani, jak se říká, v zárodku. Dialog se ale odehrál. A měl obsah. Nejen to, existuje praktický výsledek.

 

Putin a Trump se dohodli na tom, že Rusko a USA vytvoří diplomatický kanál spojení pro všestrannou spolupráci pro řešení situace v Donbasu. Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov si myslí, že zplnomocnění lidé z americké strany přijedou do Moskvy už v nejbližší době. Přitom pokud budou dobré podmínky a podaří se dobře personálně obsadit pozice z Washingtonu, může toto rozhodnutí znamenat, že minský mírový proces dostane druhý dech. Přestane nakonec prokluzovat díky destruktivní politice Kyjeva, který demonstrativně maskuje neplnění své části povinností. Je možné, že v budoucnosti se „čtyřka" může změnit na „pětku", nebo ve formát 4+1. Ale tady už bude záležet hlavně na Washingtonu. Není možné nijak odmítat, že bez aktivnější pozice Washingtonu a jeho tlaku na Kyjev, se konflikt může roztáhnout ještě na celé roky.

Kromě toho se Ruská federace a Spojené státy dohodly na příměří na jihozápadě Sýrie, která vstoupí v platnost 9. července a pravděpodobně se rozšíří na celou zemi. Podle slov ministra zahraničních věcí Rexe Tillersona je základ dohody v tom, aby každá strana, která má vliv na účastníky konfliktu, tento vliv co možná nejvíce uplatnila. Na opozici USA a Jordánsko, na syrského prezidenta Bašára Asada Rusko. Je jasné, že americká strana tyto dohody označila za dočasné a promluvila o tom, že vpředu je ještě mnoho práce. O tom nikdo nepochybuje. Současně s tím ale americká strana přiznala, že cíle Ruska a USA jsou v hlavních bodech stejné.

 

 

Nejen to, Rex Tillerson položil, jak by se zdálo rétorickou, ale ve skutečnosti velmi důležitou otázku, vůči Rusku: „Je možné, že náš přístup není správný, ale jejich správný je?" Tato slova vyzněla jako pochyby o vlastní pozici. A podobná slova dávají naději. Absolutní důvěra Američanů ve svoji pravdu, jak je známo z historie, vedla k příliš mnoha tragédiím. Tillerson mimochodem dodal, že setkání Putina s Trumpem, to je dobrý začátek, a že tato schůzka byla pozitivní. Nicméně po dubnové návštěvě v Moskvě Tillerson také ze začátku říkal hezké věci, následně ale schůzku označil téměř za nesmyslnou. Tentokrát to však vypadá, že to bude jiné.

 

Protivníci Trumpa se ve Spojených státech pokusili udělat vše, co bylo možné, aby mu znesnadnili jeho jednání s Putinem, přilévali olej do tak již vyhrocené protiruské hysterie, která již má chronický charakter. Podezřívají Moskvu z hackerských útoků proti americkým elektrárnám, což má údajně směřovat na podkopání energetické zabezpečenosti USA. Hovoří o prudké aktivaci ruských špionů. Dokonce i navrhují potrestat Moskvu za údajné neplnění dohody o likvidaci raket středního doletu a malého doletu. Tato úsilí ale zůstala marná. Pokud se ani manželce Donalda Trumpa nepodařilo „vytáhnout" ho z jednání s Putinem — a ona se o to pokusila, když nahlédla do jednací místnosti — tak ani ostatní nemají mnoho šancí. Říkají, že Trump je paličatý a pokud se pro něco rozhodl, tak si za tím jde. Zůstává jen malinký detail — jaký má vlastně cíl.

 

Názor autora nemusí shodovat s názorem redakce