Projev K. H. Franka

 

3. března 1943

Poslechl jsem si celou Frankovu řeč v Lucerně. Jirásek napsal Lucernu, ale také Temno - a bylo to hrozné, nemorální, stupidní, sípající, nevzdělané Temno v pražské Lucerně za řeči toho přisleplého vyvrhele.

Před lety jsem seděl s Frankem ve vlaku - jel jsem do Karlových Varů - nevěděl, kdo jsem, a vykládal. Jeho němčina byla tehdy typická egerlandština - ne právě příjemná na poslech - dnes Frank napodobuje Hitlera, užívá téže výslovnosti jako intuiční kaprál, poloseveroněmecký, zkrátka skopčácký, zkrachovaný, k smrti odsouzený Ersatz- schickelgruber.

Churchill i Roosevelt mají zcela individuální způsob řeči. Kdyby je v Anglii a Americe začali napodobovat všichni řečníci, národ by je hned zahnal.

V Německu před 30 lety nosili důstojníci knír á la Wilhelm II. Bylo to hloupé a komické. Dnes námezdní pasáci a vrahové á la Frank mluví jako Hitler. Je to taky hloupé a ukazuje to na nedostatek fantasie, kterým Němci odjakživa trpí.

Obsah řeči znáte a naše stanovisko k ní také. Naprosto jisté je, že Bierhallewalhallisti musí mít přetěžké starosti, když Frank leze do Lucerny a křičí tam na nakomandované Čechy. Aplaus byl slabý a docela nespontánní. Vzpomeňte si, jak v Norimberku Hitler v roce 1938 na Beneše soptil. Tehdy ještě docela nevěděl, podaří-li se mu mnichovský podvod, a Československo nebylo ještě v jeho špinavých prackách - dnes řádí Frank, poněvadž naše slavná Československá republika chystá se ke konečnému vyúčtování. Tehdy nás ještě neměli a dnes vědí, že nás nikdy neměli a mít nebudou. Proto ten vztek, proto ten teror, proto to nelogické lhaní.

Beneš je naprosto spolehlivý barometr na německé počasí. Když je jim opravdu zle, jdou na něho. Proto vítáme Frankovu řeč a vyvodíme všechny potřebné důsledky.

Frank také slibuje vyvodit všechny důsledky, nebudete-li hodní, t. j. zkrátka za to, že Hitler prointuitivnil ruské tažení, budou se skopčáci mstít na českých, polských, norských, holandských, jugoslávských a řeckých ženách a dětech. Jsou to hanební zbabělci. Mají mentalitu nízkého opilce, který propije výplatu a doma za to nabije ženě a dětem. Představte si toho vrtáka Franka, který nám radí, abychom Beneše neposílali padákem do Čech, Ani nás to nenapadne. Takovou nenadanost jsme přenechali už dávno Němcům. Poslali nám v padáku pana Hesse, o kterého jsme vůbec nestáli. Beneš pojede domů přes poražené Německo - ne dřív. Vždyť se Frank dočká - i té lucerny se dočká.

Prohlížel jsem včera důvěrná nařízení nacistickým Gauleiterům. Dočetl jsem se tam, že tato zima bude sice zlá, ale příští léto že Německo bude oplývat ukrajinskou úrodou a kavkazským petrolejem. Tak to asi nebude pravda. I ukrajinské obilí i kavkazský petrolej jsou v tahu a příští léto bude Německo oplývat nepřetržitými spojeneckými útoky a bombami. A čím víc budou Němci do té doby vraždit a pálit, tím hroznější bude odplata - to by si ti rozumní, jsou-li ještě tací, měli definitivně uvědomit. Čtu dnes v novinách, že se v Německu přestane vařit pivo. Německo bez Nibelungů a piva je groteskní myšlenka a Mnichov bez piva ztratil úplně raison ďétre. Stal se minulostí. Hnědý dům rozboříme my. Místo piva porážka a naprostá kapitulace.

Ten Hitler přišel Německu už draho - a ještě přijde. Každou novou vraždu budeme trestat se zvýšenou přísností. Varuji ne Franka - ten má odvarováno - ale ty, kteří se ještě mohou zachránit. A vám drazí - tisíceré díky a dobrou noc!

 

Jan Masaryk: Volá Londýn , str. 233-234

reprint vydání z roku 1948