Prohlášení Cordella Hulla – Teror v Jugoslávii – Smutek v Německu

 

6. srpna 1941

 

Státní tajemník Cordeli Hull se právě vrátil z dovolené a učinil projev, z něhož nebudou mít velkou radost v Berlíně, Římě a Tokiu. V projevu je tato důležitá věta: „Jsem přesvědčen, že budeme-li sjednoceni a plně odhodláni a vypneme-li své pracovní síly, národy, které ještě jsou volné, zvítězí a ony národy, které v této chvíli jsou oběťmi barbarského násilí, mohou doufat, že znovu nabudou svých lidských práv a svobody.“ Cordeli Hull není mnohomluvný. Jeho prohlášení stojí za povšimnutí.

Dostal jsem právě zprávu z Jugoslávie. Nacisté a gestapáci řádí tam stejně jako u nás a v Polsku. Gauleiter se jmenuje Uebelreither - velmi vhodné jméno. Jeho poslední hrdinství bylo, že dal vyhnat ze Štýrska padesát tisíc Slovinců, kteří tam žili po staletí, V Mariboru na příklad vyhnal celé rodiny, starce, ženy a děti z jejich domů a dal jim jen dvacetiminutovou lhůtu k přípravě odchodu. Cítíme hluboce s bratrským jihoslovanským národem, který stejně jako my nakonec zvítězí a s berlínskými lumpy se vypořádá.

V Kostnici a v Linci před několika dny vlály prapory na půl žerdi. Domácí pluk kostnický a linecký a mezitím i jiné pluky byly rozdrceny sovětským vojskem a obě města jsou ve smutku. Tisíce německých matek musí proklínat člověka, který jejich děcka zbytečně hnal do vzdáleného Ruska, aby tam padla nevědouce proč.

Navštívil jsem tento týden Coventry a užasl jsem, jak rychle se toto město vzpamatovalo z hrozných dvou náletů. Továrny znovu pracují ve dne i v noci, obyvatelstvo je klidné a odhodlané a pevně věří v konečně vítězství. 

Ruská armáda se drží znamenitě a maršál Buděnnyj klade tuhý odpor novému jihovýchodnímu náporu hitlerovských robotů, mezitím co se Anglie a Amerika horečně připravují na poslední kolo gigantického zápasu mezi lidmi slušnými a svobodnými na straně jedné a podvodnými loupežníky na straně druhé.

Rozhodl jsem se na několik týdnů vysadit své středeční rozhlasy. Neznamená to, že přestávám pracovat, ale nejsem dost spokojen s tím, co jsem vám v posledních týdnech povídal. Za krátkou chvíli se zase vrátím, ale i když nebudete slyšet můj hlas, víte velmi dobře, že jsem s vámi, že vás mám rád a že vám nekonečně věřím. Na shledanou za pár neděl!

Víra, věrnost a vítězství!

*

Němci vyplňovali přestávky mezi mými rozhlasovými projevy řadou lží o sporech uvnitř československé vlády v Londýně a mezi presidentem Benešem a mnou. Odpověděl jsem jim na to v druhém výročí vypuknutí války.

 

Jan Masaryk: Volá Londýn , str. 157-158

reprint vydání z roku 1948