Proč se Američané bojí Ruska

The New York Times:

17.8. 2017

 

Připojení Krymu k Rusku a operace LKS (Letecko-kosmických sil)  v Sýrii nemohou neznepokojovat Američany. Nehledě na to, že mezi lidmi v USA je něco divného na současné posedlosti Ruskem – Rusko je současně děsí a fascinuje. Více než ekonomická síla a geopolitické ambice Číny, více než ideologický potenciál radikálního islámu, více než šílenství ze severokorejských jaderných zbraní. To píše americké NYTimes.com.

 

Sovětský svaz vyděsil Západ v minulém století tím, že byl úplně jiný. V Sovětském svazu nebyl žádný soukromý majetek a politický pluralismus, a „sovětizovat se“ mohly Spojené státech pouze v případě prohry v boji proti komunismu.

 

Američané jsou zvyklí, že USA a Rusko vždy byly a musely být diametrálně odlišné. Ale teď začínají ve Spojených státech vidět něco, co jim připomíná Rusko, a to je děsí. Kromě toho, vše, co se nelíbí americkým liberálům - vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách, proces demokratizace světa, oslabení americké moci - vnímají jako výsledky politiky ruského vedení.

 

Tuto situaci je možné porovnat s obsahem příběhu Fjodora Dostojevského „Dvojník“. Jedná se v něm o střetu jemného úředníka a jeho dvojčete, který přivede k šílenství  hlavního hrdinu tím, že jej donutí vidět své vlastnosti.

 

Sledujíce po mnohá léta problémy Ruska, Američané mylně věřili, že uvízlo v minulosti, a možná se někdy stane moderní zemí jako Spojené státy. V současné době se v Americe mnozí bojí nečeho úplně jiného, že pozorujíce současné Rusko, dívají se do americké budoucnosti. To znamená, že Američané se strachem chápou, že jejich země je nyní v mnohém za Ruskem.

 

Foto zdroj: pixabay.com/ckaras ...

 

http://politobzor.net/show-140946-the-new-york-times-amerikancy-boyatsya-rossii.html

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf