Proč potřebují ruské generály na syrských VS

 26. září 2017 , Roman Sapoňkov, vojenský korespondent

 

Ke smrti v Sýrii ruského generála Valerije Asapova.

 

Během služebních cest do Sýrie jsem několikrát navštívil velitelská stanoviště (VS) v různých místech a často viděl ruské poradce. Zvláště je třeba poznamenat, že jestliže mezi zástupci velitelů v hodnosti plukovníků je řada podivínů, pak mezi generály (v hodnosti generálporučíka a výše) jsem potkal pouze slušné a vzdělané lidi. Profesionální výběr nejvyšší velitelské školy v naší zemi, který má za sebou dvě a půl století zkušeností a neustálých válek, funguje bezchybně.

 

Co je obvykle velitelské stanoviště?

Zařízené místo, zpravidla, u asfaltové silnice. Bohužel je těžké ukrýt VS v pouštních podmínkách - z dálky jsou viditelné ruské stroje, ruské komunikační prostředky atd. To znamená, že nepřítel může dokonce vizuálně určit umístění VS, nemluvě o radiových odposleších. Obvykle se VS zařizuje v betonových konstrukcích, což zvyšuje ochranu před ostřelováním. VS se obvykle nachází ve vzdálenosti čtyři až deset kilometrů od fronty, ale stane se, že jeden z poradců odjede na přední linii k objasnění situace. V takových případech jsou v poušti rozmístěna pohyblivá VS, provádí se opevnění zeminou a staví se stany. Je zřejmé, že tato vysunutí VS je snadné sledovat. Je také zřejmé, že celý okres ví, kde jsou Rusové.

 

Proč jsou ruští generálové zapotřebí na syrských VS.

Ruští poradci obvykle vypracovávají plán operace, který bere v úvahu všechny místní zvláštnosti a propojuje vzájemné nasazení všech druhů zbraní a vojsk. Najdete-li video "Anna News" ze Sýrie z let 2012-2013, můžete sledovat, jak po ulicích města jede po dlouhou dobu osamělý tank, pravidelně někam střílející. Nebo jak jednotka jde do útoku, ale nejprve obrněnce, které nejprve vypálí na nejbližší stavby veškeré střelivo, a pak je zezadu nasazena pěchota, která stavby obsadí.

Pokud v určité fázi nepřítel odpoví, vyvolá stažení pěchoty a autor komentuje videa způsobem „nepřítel zahájil palbu, takže se pěchota sáhla do výchozího postavení a dopředu jedou znovu  tanky.“

Globální operace se takovými přísuny nedají vyhrát. A v takové válce, jak Sýrie potvrdila svým příkladem do září 2015, prakticky ztratila armádu a všechny strategické oblasti, které přenechala militantům.

Ruští poradci proto spojují údery letecko-kosmických sil (LKS), s cíli identifikovanými například jako kryt, nebo okolí domu, odkud byla spatřena palba. Poté dělostřelectvo pokrývá oblast, například řady okopů, začne útočit pěchota s tanky z několika směrů. Před zdvihnoucí se pěchotu pálí dělostřelectvo, což nedovolí nepříteli vysunout se. Tanky se používají jako pohyblivé palebné body, zjišťující nepřátelské pozice, spojené s ústředím pro dělostřelecké a letecké údery. Ve štábu současně rozhodují, čím udeřit proti nově zjištěným cílům. Paraleleně s postupem vpřed se rozvinují 80 mm minomety, které jsou méně výkonné, ale mohou operativně přímo podpořit útočící jednotky, aniž by se ztrácel čas na požadavky o podporu ke štábu. Ve vzduchu křižují LKS, pracují stanice radiového boje a rušení. Tedy, pokud najednou zazní signál "eee, Achmede, potřebujeme kebab, přesuň podporu na naše umístění", pak se to bude analyzovat a vyvodí se závěr, zda to není šifra, připravující přepad.

 

Válka je obecně vzato umění.

Mnohokrát jsem viděl, jak naši generálové emociálně vysvětlovali Syřanům něco v duchu:

"Řekni tomuto zástupci syrského lidu, že tam na výšině není nikdo. My jsme tam shodili dvacet bomb na kryt, pak vypálili pár 152-mm salv, pak útočily vrtulníky. Sedí tam jeden kulometčík, zjistila jej rozvědka. Obejdi jej z boku, přikryj jej tankem. Neexistuje tam už opěrný bod! Dokud se tam tvoji vojáci nedoplazí, výšinu nebude možné považovat za dobytou."

Nebo: „Ano, kryt na vrcholu byl během posledních dvou hodin prázdný, oni se stáhli, a neseděli jako blázni pod palbou. Střílejí ze sousední výšiny. Je to dva kilometry, vás neohrozí. Přeběhněte místo, po 500 metrech budete zakryti útesem. Je to mrtvá zóna, vidíme ze vzduchu, že je prázdná, máme drony. 20 minut jste leželi na svahu, až osamocený bojovník vylezl na sousední výšině a vystřelil po vás 3 miny. A tvoji vojáci se pak stáhli."

Štáb kontroluje situaci jako celek, pro VS je zřejmé, která jednotka postupuje, a která ne. Tam, kde nepřítel soustředí síly na protiútok, jsou zjištěny průzkumem a v boji. Průzkum bojem zjistí, kde je odpor tvrdý a kde je zase slabá palba. Hledají se slabá místa pro průlom.

Z pozice řadového pěšáka se zdá, že jeho sektor je nejdůležitější, že na ně míří celý front a je proti nim, že nepřítel shromažďuje posily pro útok přímo proti nim, takže jednotlivé jednotky mohou ustoupit nebo zastavit se.

Takže osobně je pro mne zřejmé, že jen ruští poradci byli schopni obnovit syrskou armádu poté, co prodělala skutečný kolaps a jen ruští poradci byli schopni spojit roztříštěné části syrských divizí do jednoho operativního organismu, který osvobodil oblast odpovídající polovině Sýrie v průběhu posledních tří měsíců.

 

Zdroj: Blog Roman Sapoňkov

https://vz.ru/opinions/2017/9/26/888582.html

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf