Proč SRN na rozdíl od Ruska nekoná?

 

Myslíte, že dluhy se mají platit? Asi ano, já si to také myslím. Ne, nenarážím na současné dění v Poslanecké sněmovně a na diskusi k návrhu zákona o některých úlevách dlužníkům. Jde mi o jiné dluhy. Ty státní. Měli jsme mnohé pohledávky na východě. Pokud víme, Rusko je většinou zaplatilo, zbytek dluhů po Sovětském svazu doplatí ještě letos. Potud v pořádku. Podle Pařížských reparačních dohod z padesátých let nám Německo na reparacích mělo dát 360 miliard předválečných korun, což se rovná třem bilionům dnešním. Prý, dozvídali jsme se, peníze dostaneme, až se Německo sjednotí (i H.-D. Genscher se tak vyjadřoval).

 

Podotýkám, že NDR se s naší zemí svým dílem vypořádala. Když se počátkem devadesátých let Německo skutečně sjednotilo, či spíše SRN spolkla socialistické Německo, byl čas o reparacích jednat. Po pár letech (1997) byla mezi popřevratovým vedením našeho státu a vedením sjednoceného Německa dokonce podepsána Deklarace, jež se měla vypořádat nejen s minulostí, ale i s budoucností. Reparace se však v ní neřešily. Havel s Jiřím Dienstbierem je přešli, jako by nebyly. Prý na dotaz, co s nimi, odpověď zněla, že bude čas až po německých volbách. Uskutečnily se volby jedny, uskutečnily se druhé, a tak to šlo, stejně jako u nás, dál, ale pokud jde o reparace, neměnilo se nic. Jen vedení Státní banky naše měnové zlato nevýhodně směnilo s Němci za dluhopisy a ochudilo náš stát o miliony. Naše vstřícnost však s Německem nepohnula.

 

Podle posledních informací si Sobotkův tým - ale netýká se to také koaličního ministra financí Babiše? - našel svůj výklad, proč kancléřce Merkelové, když byla v Praze, reparace nepřipomenul. Ostatně i hraniční dokumenty, které si spolkové Německo od dob Německa nacistického přivlastňuje a nevrací je. Údajně, jak zaznělo v kuloárech, to všechno proto, že jsme se jich Deklarací vzdali, abychom dále nenarušovali naše velmi úzké vztahy »nějakým zbytečným problémem«. Naše vzájemná spolupráce není prý postavena na skutečnostech, které souvisejí s obdobím nacismu, od nějž se distancovaly všechny »německé demokratické vlády«, které se řídí Pařížskými dokumenty. Jenže součástí těchto dokumentů byly i dohody reparační, které Německo jiným státům splatilo, nikoli však Československu, což tehdy bylo odůvodňováno jeho socialistickým systémem. Jenže listopad 1989 socialistický systém zlikvidoval, bylo tedy možné reparace zaplatit, aniž by to sloužilo »systému nesvobody«. Nestalo se tak dodnes. A stane se tak někdy v budoucnu?

Nebo výklad, že jsme se reparací podpisem Deklarace vzdali, je z naší strany oficiální? To by ovšem ukazovalo na poškození zájmů českého státu a další z důvodů, proč nevolit strany současné koalice.

Otakar ZMÍTKO

http://www.halonoviny.cz/articles/view/45567646

Přišlo e-mailem