Přistupují s úctou k pamětníkům i hrobům osvoboditelů

 

Vzácnou návštěvu dostal devadesátiletý Jaroslav Průšek. Jako pamětníka náletu na Mladou Boleslav (9. května 1945) i k jeho výročí jej přijel navštívit a vyzpovídat první tajemník Velvyslanectví Ruské federace Valerij Vasiljevič Konnov, vedoucí Zastoupení Ministerstva obrany RF pro vojenské memoriální záležitosti v České republice. Spolu s ním přijela i třetí tajemnice stejného zastoupení v ČR Polyna Olegovna Kuzněcovová.

 

Tajemnice a tajemník se starají o obnovu památníků a hrobů vojáků své země. V druhé světové válce zde bylo pohřbeno mnoho hrdinů padlých při osvobozování Československa. Úkolem tajemníků je zmapovat místa pohřbení a pátrat po jménech vojáků. Potom případně kontaktují zbylé příbuzné. S obnovou některých poškozených památníků mají problémy. Magistráty a obce zdržují vydání povolení na opravu. Vyslanectví opravu často platí samo. Tak tomu bylo například s opravou poškozeného velkého památníku v centru Olomouce.

 

K Jaroslavu Průškovi přivedla tajemníka a tajemnici předsedkyně Regionálního výboru pro severovýchodní Čechy Vlasteneckého sdružení antifašistů ČR Věra Hotmarová a Miroslav Říha, místopředseda oblastní rady VSA. Jaroslav Průšek se účastnil před dvěma lety setkání antifašistů na Žalém a vyprávěl jim své vzpomínky, které sepsal do publikace Ikarův skon mi v letu nezabrání. Sdružení na něj upozornilo ruské velvyslanectví. Hosté předali Jaroslavu Průškovi, plukovníkovi v. v., dárečky a navštívili též památník čtyř rudoarmějců na královéhradeckém Lesním hřbitově. Zde zdokumentovali památník a jména zde pochovaných vojáků.

 

S Průškem hovořili také o zmíněném náletu na Mladou Boleslav – na Škodovku, akumulátorovku a centrum města –, jenž Jaroslav jako mladý hoch pozoroval z kopce od Kosmonos. Historikové se nemohou dohodnout, čí letadla tu způsobila velké škody už vlastně po vyhlášení míru. Jsou tři verze, že šlo o nálet Němců, nebo Američanů či novější tvrzení o sovětských letounech. Směr, odkud letadla přiletěla, byl od Nymburku, a to napovídá nejspíše o letu německých letadel, která zde shodila náklad a směřovala do amerického zajetí. Jaroslav Průšek viděl, že neoznačená letadla přiletěla od Mladé u Milovic, kde bylo letiště Luftwaffe.

 

Nejnovější aktivitou VSA je uspořádání protestní akce u pomníku maršála Koněva v Praze 6, k němuž chce radnice přidat tabuli s upozorněním na kontroverze z jeho života. To se nelíbí komunistům ani antifašistům, sbírají podpisy pod petici a přijdou sem protestovat 21. listopadu v 15.30 hodin.

 

(vha) , http://www.halonoviny.cz/articles/view/46593016

Přišlo e.-mailem