"Preventivně chránit"

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

 

Do dolní komory českého parlamentu přibylo několik nových poslanců. Mnoho z nich má poměrně divoké myšlenky. Ne od namáhavé parlamentní práce, ale od toho, jak by mohli změnit zemi. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nyní komentoval některé z těchto myšlenek.

Tomio Okamura chce zavést „přímou demokracii“ a obecná referenda na řadu témat. Andrej Babiš chce snížit velikost Parlamentu, omezit „jednací místnosti“, a když už mluví o úsporách, jednoduše zrušit horní komoru Parlamentu, Senát.

Rychetský hovořil v několika interview o různých oblastech legislativy. Včetně těch, které nejdou tak snadno změnit, protože patří k základním ústavním principům. Ochrana ústavy je pro něj zjevně důležitější než jeho přátelství s prezidentem, což je dobře známo. Například sám Senát bude muset hlasovat o zrušení Senátu.

Rychetský mluvil  také o politických otázkách, které by mohly být rozhodnuty referendem - referendum se v zásadě aplikuje v českém právním řádu, ale například referendum o přijímání uprchlíků je z mnoha důvodů nemožné.

Média chválila Rychetského klidný, ale přesto rozhodný způsob, jak potvrdil nezměnitelné principy. Jeden komentátor jej popsal i jako „realistického předsedu“, který chrání zemi od divokých změn. Rychetský tak přispěl nejen k uklidnění politické situace, ale také ujistil ty Čechy, kteří se obávají nekontrolovatelných čachrů hlavy státu, Miloše Zemana.

Na některé otázky nechtěl Rychetský detailně odpovědět, protože má podezření, že budou předmětem ústavních soudních sporů. Jasně však odsoudil přístupy, které by umožnily vládě bez parlamentní důvěry úřadovat celou dobu jen proto, že ústava nestanovila prezidentovi země nějakou dobu pro určité akce. V takovém případě by Ústavní soud konal a chránil Ústavu "preventivně", řekl nejvyšší právník v zemi.

 

Jaroslav Šonka, Sudetendeutsche Zeitung, 10.11.2017, str. 2

Pro České národní listy kráceně a volně přeložil P. Rejf