Pražský Majdan zahájen?

Názor

© AFP 2017/ Michal Cizek

ČR

14:12 11.05.2017Získat krátkou URL

523702

 

Velitel spolku Českoslovenští vojáci v záloze za mír podplukovník Ivan Kratochvíl v rozhovoru pro Sputnik vysvětlil, čím včerejší protestní akce připomínají ukrajinský Majdan.

 

„Včerejší mnohatisícové protesty v Praze, Brně, Plzni, Liberci, Českých Budějovicích, Zlíně a Olomouci, které vytvořila vládní krize, mohou mít dalekosáhlé následky," myslí si Ivan Kratochvíl.

 

Podle jeho názoru požadavky na odvolání vicepremiéra a ministra financí hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše přerůstají do výzev k impeachmentu prezidenta, na jehož adresu demonstranti pronášeli hanlivá slova. Trvali na tom, že hlava státu porušuje Ústavu České republiky.

 

 

„Domnívám se, že zahájená akce původně prezentované jako akce proti Andreji Babišovi, je vedená podle metod uplatněných na kyjevském Mejdanu, říká Ivan Kratochvíl. Jde jednoznačně o útok na prezidenta Miloše Zemana za účelem jeho odstranění, nebo při minimální verzi k jeho takovému pošpinění, aby již nebyl důvěryhodnou postavou české politické scény. ČSSD jako politická strana díky „péči" svého vedení již ztratila svůj kredit mezi voliči, tak jí nezbývá než buď čestně odejít do hluboké opozice a provést sebeočištění, nebo násilný převrat. Je evidentní, že si zvolila druhou variantu, tak jak lidé od Clintonové ji mají naučenou a prakticky ověřenou. Je třeba uznat, že velmi dobře si „přečetli" osobnostní profil Miloše Zemana a využili ho při počáteční akci, tedy podání — nepodání demise. Od tohoto okamžiku udržuje vedení ČSSD své lidi pod tlakem silných emocí, aby jim nedošlo, co je konečným cílem tohoto úsilí. Nejde o nic menšího, než o palácový převrat ve stylu Majdanu. Položme si otázku: V čem je podstata věci? Mám obavu, že to, čeho se nejvíce děsíme. Zaplavení republiky nezvládnutelným počtem islámských nájezdníků a, možná… válka s Ruskem. Ukrajinci se to již učí. Čeká to i nás?"

 

Názor autora se nemusí shodovat s názorem redakce

...