Právní spor bez konce

 

Vedení sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL) podalo odvolání proti rozhodnutí o změně stanov.

Není to zásadně nový pohled: stanovy spolků nejsou vytesány do kamene, nemohou trvat na nadčasové hodnotě. Rozhodnutí o změně však musí být v souladu se stanovami. Pokud tomu tak není, jsou již neplatné od okamžiku přijetí. Tuto zkušenost musel udělat spolkový svaz sudetoněmeckého landsmanšaftu v Mnichově. V konečném rozsudku okresního soudu v Mnichově I. byla všechna rozhodnutí a volby do Spolkového shromáždění 27./28. února 2016 zrušena. Tento víkend bylo na naléhání „reformátorů“, kvůli Berndu Posseltovi (CSU), vyzkoušeno odstranění z účelu sdružení „znovuzískání vlasti“ a získání restitucí nebo rovnocenné náhrady. A to proti odporu v SL - a to nejen ze strany nacionálně konzervativních členů Witikobundu.

10. civilní senát Zemského soudu v Mnichově rozhodl dne 29. června 2017, na základě podnětu Ingolfa Gottsteina, člena SL z Mönchengladbachu, že rozhodnutí a volby učiněné ve dnech 27. a 28.2. 2016 jsou neplatné, „protože nejsou učiněny řádně svolanou valnou hromadou“. Pozadí: Mezitím zesnulý předseda Edmund Liepold, jako nejstarší člen spolkového shromáždění, dokonce ani zasedání neotevřel pro zjevné vady ve svolání shromáždění. Popřál delegátům, po krátkém přivítání, bezpečnou cestu domů a opustil sál. Setkání bylo poté druhým nejstarším členem spolkového shromáždění, Dr. Herbertem Fechtnerem, otevřeno a v jeho průběhu byla učiněna rozhodnutí, proti kterým byly námitky soudu. V jeho rozsudku, proti kterému pak vedení SL podalo odvolání k Vrchnímu zemskému soudu v Mnichově dne 14. července, je také kontroverzní prohlášení, že volba mluvčího sudetoněmeckého etnika z 27. 2. 2016 je „neplatná a Bernd Posselt není mluvčí sudetoněmecké etnické skupiny“. Na základě tohoto výkladu nemá landsmanšaft v současné době mluvčího. Na rozdíl od něj je spolkové předsednictvo SL toho názoru, že spolu s mluvčím Posseltem vykonávají funkce, a jsou schopni právních úkonů. Podle stanov SL by měly být ve funkcích každopádně do nových voleb – taková byla argumentace. Záměrem bylo, „aby během léta v rámci dalšího spolkového shromáždění v roce 2016 v Mnichově a v roce 2017 ve Wiesbadenu,  po pečlivém přezkoumání stanov a standardizovaných zákonných požadavků, bylo hlasování opět znovu.“ „Sudetendeutsche Zeitung“ spojily toto oznámení s násilným útokem proti žalobci Gottsteinovi, jeho právníkovi a „jeho stoupencům“. Jejich „destruktivní setba“ nezafungovala během třetího léta. 

V současné diskusi je relevantní otázka, do jaké míry právník žalující strany Heinz Veauthier ovlivnil chování Edmunda Liepolda, a zda by to bylo možné hodnotit jako „cizí ovlivňování“.

O nestrannosti předsedy Liepolda, předpokládané Zemským soudem Mnichov I., je vyjadřována vedením SL v Mnichově „nejvyšší pochybnost“ (citát „Sudetendeutsche Zeitung“). Bezprostředně po vyhlášení rozsudku ze dne 29. června 2017 zveřejnilo vedení SL „objasnění“. To se v té době omezilo ​​stále ještě na defenzivu, aby vyjádřilo, že toto právní rozhodnutí ještě není konečné, a proto nemá „zatím žádné právní důsledky“. Že jen právníci se s tím musí vypořádat. 

To se nyní stalo. Během Sudetoněmeckých dní 2017 v Augsburgu naznačil Bernd Posselt, že je připraven prosazovat „reformní kurs“, „i kdyby Spolkové shromáždění SL hlasovalo desetkrát.“ Mnohé naznačuje, že Posselt znal rozhodnutí soudu již před Sudetoněmeckým dnem, ale zadržel informaci pro sebe, aby nedošlo k ohrožení velmi uznávaného vystoupení českého vicepremiéra Pavla Bělobrádka během hlavního programu na Letniční neděli. Pro křesťanskodemokratického politika z Prahy byla novela předpokladem pro jeho přítomnost a projev v Augsburgu. Před sudetoněmeckým landsmanšaftem v Německu (sudetoněmecký landsmanšaft v Rakousku (SLÖ) není zapojen), stále stojí nějaké turbulence.

 

Sudetenpost, 3.8. 2017, str. 3, bez autora a značky

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf