Poučení z dějin

Když vypukla válka v Koreji, americká vojska a jejich spojenci se blížili k hranici čínsko-korejské. Čína však vyslala dobrovolníky na frontu a situace se začala vyvíjet již jinak. Američané měli problémy udržet dobyté území. Jejich postup byl nejen zastaven. Na řadě míst Číňaně vrhli západní jednotky zpět.

Za této kritické situace navrhl Mac Arthur, americký velící generál, prezidentu H. Trumanovi, aby na Čínu byly svrženy atomové bomby. Dokonce uvedl kam a kolik by jich mělo být využito. Bylo mu zcela jedno, že do války bude stržena i Čína. Otázkou bylo, jaké stanovisko zaujme Sovětský svaz, který by zřejmě, což se dalo očekávat, poskytl veškerou potřebnou pomoc svým spojencům.

Jaký byl výsledek naléhání samolibého a bojechtivého generála? Truman Arthura odvolal. Amerika na Čínu atomové bomby neshodila.

Dnes opět někteří američtí generálové a politici sní o útoku proti KLDR. Chtějí ji zničit všemi prostředky, zřejmě i za použití jaderných zbraní.
Tentokrát americký prezident D. Trump sám pěje válečnické písničky na rozdíl od Trumana, který jadernou válku odmítl.

Nyní je situace pro USA mnohem horší, než byla v době války se severní Koreou. Čína již má jaderné zbraně a Rusko samozřejmě také. Ani jedna z těchto mocností zřejmě nepřipustí, aby nad její hranici se vznášely atomové hřiby a radioaktivní spad zabíjel jejich občany. Jejich odpověď by byla rozhodně pro USA velmi nebezpečná.

A závěrem otázku. Poučily se USA z uvedené kapitoly svých dějin? Neuvrhnou svět do jaderné války? Myslíme si, že nakonec obyčejný selský rozum zvítězí i v USA. A mír na světě bude zachován. Cesta k diplomatickým jednáním se otevře a sporné otázky dohodou zúčastněných stran budou vyřešeny.
J. Kovář