Poslední letadlo ze Stalingradu….

 

Po válce se v našich kinech promítaly filmové záběry z posledního německého letiště v obklíčeném „kotli“ u Stalingradu,… Viděli jsme tu zoufalou snahu demoralizovaných německých vojáků odletět tím posledním letadlem ze Stalingradu. Vojáci SS střelbou a popravami třídili  odlety těch vybraných….  u letadel probíhal  zoufalý boj na život a na smrt, místo v letadle bylo tou poslední nadějí na život.  Doma čekali na ty šťastné  jejich rodiče, ženy, děti, …  ti vyloučení z přepravy čekala smrt v boji o poslední dům, o poslední kousek chleba,  smrt mrazem, hladem,  nebo vyčerpáním, na pochodu do zajateckého tábora. To byl Stalingrad před 75 lety v zimě 1942 – 1943.      

 

Právě před 75 lety 2.2. 1943 poslední jednotky německé 6.armády polního maršála Pauluse kapitulovaly. Z původní čtvrtmilionové německé armády odešlo do zajetí kolem 100.000 promrzlých, zubožených a vyhladovělých německých vojáků. V obklíčeném stalingradském kotli zemřely desetitisíce německých, ale i rumunských a italských vojáků.  Je třeba  připomenout nejen hrdinství a nesmírné oběti Rudé armády, ale i zcela zbytečné oběti protivníka. Začátkem ledna 1943 byla obklíčeným v kotli nabídnuta kapitulace, byla však odmítnuta. Po ní už zbyl jen zoufalý boj o poslední místa v letadlech od Stalingradu…      

Stalingrad se stal symbolem boje o osud Evropy a světa, ….. Hlavní boje o se odehrávaly na východní frontě od léta 1941. Za německou armádou zůstaly tisíce vypálených vesnic a měst, miliony obětí,… Na východní frontě Německo poznalo i první porážky, po neúspěchu u Moskvy, přišel hrdinný Stalingrad, …následovala cesta na Berlín.

 

Dnes je snahou mnohých západních politiků, médií, zapomenout či překreslit události spojené s druhou světovou válkou.  Tedy ponížit podíl a zásluhy SSSR na porážce hitlerovského Německa. Jednou z těch rozhodujících bitev, které změnily průběh druhé světové války, byl  Stalingrad. Bylo to v době, kdy hlavní tíhu války nesl Sovětský svaz. Tolik očekávaná a slibovaná invaze, tedy západní druhá fronta, byla otevřena až v červnu 1944, pokud je pominuto omezené spojenecké vylodění  v létě 1943 na Sicílii….  V té době  hitlerovské Německo už mlelo z posledního.   

 

Nedovolme zlehčovat či překrucovat události druhé světové války. Nedovolme znevažovat miliony obětí této války. Naši otcové a dědové za své hrdinství platili svými životy…. bylo tomu nad Anglií. u Tobruku, u Sokolova, u Kyjeva, na Dukle, … Psali dějiny, domů se vraceli jako vítězové.  Nezapomínejme !

 

Přemysl Votava

(nár.soc.)