Polský šach a český mat

© Fotolia/ drummond79

17:49 20.06.2017(aktualizováno 19:02 20.06.2017) Získat krátkou URL

Jana Petrova

 

Na summitu účastnických zemí projektu Trojmoří ve Varšavě se Polsko pokusí složit blok zemí proti evropské „hegemonii“ Německa a Francie. Všemi figurkami na šachovnici ovšem zamíchalo Česko, když prudce vystoupilo proti připravované revizi Lisabonské smlouvy.

 

„Evropská Unie prožívá svoji krizi," řekl v rozhovoru pro Sputnik prorektor na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů v Praze, ředitel Vzdělávacího a konzultačního institutu v Bratislavě, politolog Oskar Krejčí.

 

 Oskar Krejčí: EU se dostala do situace, kdy řeší tři velké problémy najednou. Mám na mysli finanční krizi eura, hlavně na jihu EU, migrační krizi a ukrajinskou krizi. Neschopnost rozhodnout kolektivně vedla k tomu, že Německo převzalo iniciativu a v podstatě většina rozhodnutí, která byla k těmto problémům učiněna, jsou rozhodnutí Berlína, ke kterému se připojila Paříž a poté dílem dobrovolně a dílem z donucení i zbytek EU. Tento systém rozhodování samozřejmě některým státům nevyhovuje, zvláště těm, které jsou potlačovány při prosazování vlastních názorů. To se týká nejen Polska a Maďarska, to se týká Řecka, Španělska, a samozřejmě i České republiky. Pak je tu problém Visegrádské skupiny. To je uskupení, které původně vzniklo proto, ne aby udělalo specifikum těchto čtyř zemí, ale aby společně hledaly rychlou cestu do Evropské unie. Oživeno bylo poté, co se objevila témata, jako je migrační krize, jež ukázala, že zájem těchto čtyř zemí je odlišný od postojů vedoucích Evropské unie a Berlína. Najednou se z toho vytvořilo jakési obranné uskupení, které je ale názorově heterogenní. Nejde o žádnou mezinárodní organizaci s jednotným politickým plánem. Jsou témata, na kterých se shodnou, například kvóty, a jsou témata, na nichž se neshodnou, například podpora nevládních organizací. Nelze tedy očekávat, že by společně vyrazily směrem proti Německu. Jen třeba v otázce migrační politiky, tam ta kritika Německa je společná. Postup jednotlivých zemí ovšem i v této oblasti je odlišný.

Je potřeba říci, že česká vláda, česká politická reprezentace, je většinou náchylná přijímat německá rozhodnutí více než ostatní země Visegrádské čtyřky. To platí třeba o nápadu evropské armády — nikdo kromě českého premiéra se k té myšlence nepřihlásil.

 

Co očekáváte od summitu v Polsku, kterého bude účastnit i Trump? Sestaví se tam (s výjimkou České republiky) koalice proti Německu a Francii? Pokud taková koalice vznikne, jaké to bude mít důsledky?

 

Evropská komise spustila sankční řízení proti Česku, Polsku a Maďarsku

Je to snaha o vytvoření obranného valu. Obranný val ale tímhle způsobem vytvořit nejde. Problém poněmčovaní Evropské unie není tak vyzrálý, aby se dalo mluvit o vytvoření nějakého bloku států, který by byl schopen moci Německa čelit. Něco jiného jsou politická prohlášení a něco jiného je ekonomická síla. Faktem je, že teorie vícerychlostní ekonomické unie, je postavena na reálných faktech. Máme tu krizi eura na jihu a úspěchy eura na severu eurozóny. Vidíme periferii východní části EU, která posílá peníze do jádra EU a čerpá menší částku z Bruselu — to jsou jasné projevy vícerychlostní EU. Nyní by se to mělo nějakým způsobem formalizovat. Osa Berlín-Paříž tvrdí, že si vytvoří pevnější rychlé jádro a ti ostatní přemýšlejí, jestli chtějí být v jádru, nebo vytvoří blok. Není to vyzrálá situace, žádná rozhodnutí tohoto typu nepadnou. A už vůbec ne s podporou Trumpa.

Rozumím správně, že neočekáváte, že v Polsku vznikne taková koalice proti Německu a Francii?

Společné prohlášení, podle mého názoru, na toto téma nebude, ale objeví se komentáře tohoto typu.

A co je to vůbec za tendence?

Jedná se o obranný mechanismus proti tlaku Německa, proti způsobu prosazování názorů paní kancléřky i v Evropské unii. Migrační problém je typická ukázka. Ona vyzve migranty, aby přišli a pak se diví, že ostatní na to mají jiný názor. Když chce rozhodovat o kvótách, tak se místo rozhodnutí sníží na úroveň ministrů, kde stačí většinový názor, přestože je to téma, které jednoznačně patří na summit, kde ale existuje právo veta. Tato manipulace v rozhodování… Totéž platí o zadlužení Kypru, zadlužení Řecka, kdy se Brusel se podřizuje německé vůli a rozhodují mechanismy v Bruselu tak, že to vyhovuje Německu. A Německo tyto mechanismy zná velmi dobře…

Názor autora se nemusí shodovat s názorem redakce