Polsko bude chtít po Německu bilión dolarů

Chce otevřít válečné reparace

 

Polská vláda otevře téma válečných reparací, které bude žádat po Německu. Naposledy se o poválečném finančním vyrovnání v pondělí zmínil polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski. Před ním o reparacích v sobotu mluvil polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak. Nechal se slyšet, že by mohla Varšava po spolkové vládě žádat až bilión dolarů. To je v přepočtu 21,9 biliónu korun.

 

Vstupní brána do vyhlazovacího tábora v Osvětimi.    FOTO: Profimedia.cz

„Měli bychom si s Němci sednout a vážně se pobavit, jak s tím naložit. Jak bychom se měli vyrovnat s faktem, že Německo v roce 1939 napadlo Polsko, a nevyřešenými poválečnými záležitostmi, které stále vrhají stín na polsko-německé vztahy,“ řekl Waszczykowski podle polské mutace serveru Local rádiu RMF.

 

Polská vláda nyní podle šéfa diplomacie dolaďuje oficiální postoj, s nímž za Němci přijde. Kdy se tak stane, Waszczykowski neupřesnil. „Je skutečností, že bylo Polsko během druhé světové války zničeno a došlo zde k ohavným zločinům. A nedostali jsme za to žádné odškodnění,” dodal nicméně.

 

Zpochybnění rezoluce z roku 1953

Pravicová vláda Beaty Szydłové se podle serveru Local chystá zpochybnit platnost rezoluce z roku 1953, na jejímž základě Polsko od vymáhání reparací ustoupilo. Bude tvrdit, že ji Varšava přijala pod nátlakem Sovětského svazu.

 

Během nacistické okupace Polska v letech 1939 až 1945 bylo povražděno na šest miliónů Poláků, přičemž asi tři milióny z nich byly židovského původu. Varšava byla prakticky srovnána se zemí.

 

Výroky o reparacích z úst polských vládních politiků přicházejí v době, kdy jsou jejich vztahy především s německými a francouzskými kolegy, ale i Bruselem, na bodu mrazu. Evropská unie kritizuje reformy, které podle ní ohrožují mimo jiné nezávislost justice.

 

Francouzský prezident Emmanuel Macron se minulý měsíc nechal slyšet, že Polsko jedná v rozporu s evropskými zájmy, a německá kancléřka Angela Merkelová označila Polsko za „závažné téma“.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/448232-polsko-bude-chtit-po-nemecku-bilion-dolaru-chce-otevrit-valecne-reparace.html