Pokračovat

Po výroku na první instanci

 

Rozsudek Okresního soudu v Mnichově ze dne 29. června, týkající se předpisů o ustavujícím zasedání  XVI. sudetoněmeckého spolkového shromáždění v roce 2016, není konečný: Spolkové předsednictvo sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL) podalo dne 14. července odvolání k vyššímu regionálnímu soudu v Mnichově.

Destruktivní setba žalobce Ingolfa Gottsteina, jeho právníka Heinze Veauthiera a jejich podporovatelú, nevzchází ani ve třetím létě. Z důvodu nedostatku právní platnosti rozsudku v Mnichově a vyloučení Gottsteina ze sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL) kvůli destruktivnímu chování.

V kontrastu s tím je spolkové předsednictvo SL, včetně mluvčího etnické skupiny, akceschopné a právně způsobilé. Podle § 17 odstavce 3 stanov, by měli působit v každém případě do příštích voleb, ale také zákon vysoké právní váhy říká, že do odvolací doby, nejsou v žádném případě neprávoplatní, dokud zákon nestanoví jejich neplatnost. Proto předsednictvo zvolené Spolkovým shromážděním dne 27. února 2016 platí v kontextu současného volebního období tak dlouho, až budou volby definitivně prohlášeny za neplatné. Do dalších voleb tedy platí.

Spolkové předsednictvo SL s Dr. jur. h. c. Berndem Posseltem ve vedení a zvoleným prezidentem sudetoněmeckého spolkového shromáždění, právníkem Reinfriedem Voglerem, chtěli mít jistotu o rozhodnutí odvolací instance, a také eliminovat skupinu organizátorů akcí vyvolávajících v etnické skupině neklid. Proto poskytli v průběhu léta v rámci dalšího Spolkového shromáždění v roce 2016 v Mnichově a v roce 2017 ve Wiesbadenu možnost opětovného  pečlivého přezkoumání stanov a standardizovaných zákonných předpisů a opětovného hlasování.

Nicméně odvolací soud se bude muset vypořádat s důležitými otázkami práva. O tom, do jaké míry tehdejší seniorprezident Edmund Liepold (1927 - 2017) odmítl z osobních důvodů otevřít ustavující shromáždění. A do jaké míry, kromě zřejmého vlivu žalobce právníka Veauthiera na Liepolda, byl ovlivněn z vnějšku, s cílem zmařit nevítané rozhodnutí pod absurdní záminkou. Liepold, dlouholetý aktivista a předseda sudetoněmecké pracovní skupiny pro německé a evropské zemědělské otázky, se znovu a znovu exponoval - několikrát jako člen Spolkového shromáždění – proti již v roce 2015 přijatému rozhodnutí o modernizaci stanov SL, podobně jako bránil nastavení komunikační politiky mluvčího etnické skupiny Bernda Posselta. Slovní poznámky pro seniorprezidenta XVI. Spolkového shromáždění od Veauthierse jsou fotograficky zaznamenány a potvrzeny svědky. Předpokládaná nestrannosti seniorprezidenta, která vedla Zemský soud Mnichov I k rozhodnutí o neplatnosti Spolkového shromáždění v roce 2016, je nanejvýš pochybná.

Podobně absurdní záminkou je právní otázka, zda předseda Spolkového shromáždění měl oprávnění pracovat za pomoci a s technickým vybavením spolkového obchodního zastoupení v Mnichově, jak to bylo zvykem od počátku SL, nebo zda musí zalepovat a ofrankovávat pozvánky na domácím stole v Kronbergu. Praktickou odpovědí na tuto otázku se zhroutí nepraktický a absurdní rozsudek soudu prvního stupně. 

 

Herbert Fischer, Sudetendeutsche Zeitung, 21.7. 2017, str. 1

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf