Pískot, prostředníčky i nadávky pro Merkelovou

 

Pískot, zdvižené prostředníčky i nadávky čekaly na konci minulého týdne německou kancléřku Angelu Merkelovou při předvolebním vystoupení ve městě Quedlinburg v Sasku-Anhaltsku. Podobnou zkušenost premiérka rozhodně neučinila poprvé, terčem naštvaných odpůrců zejména v zemích bývalého východního Německa se stává často.

 

Šéfka Křesťanskodemokratické unie (CDU) se už před začátkem volební kampaně nechávala opakovaně slyšet, že ta letošní bude nejtěžší v celé její kariéře. Dosavadní průzkumy veřejného mínění, v nichž konzervativní unie CDU/CSU jasně vede, tomu sice příliš nenasvědčují, ovšem situace na ulicích a náměstích všech měst, kam kancléřka Merkelová zavítá, ale její slova potvrzuje.

 

Vroucí kotel

Tak se i jindy klidné hlavní náměstí historického města Quedlinburg, které leží necelé tři hodiny cesty autem jihozápadně od německé metropole Berlína, proměnilo ve vroucí kotel, v němž se střetli odpůrci Merkelové s jejími příznivci. Mezi mnoha stovkami kancléřčiných podporovatelů byla zhruba padesátka představitelů opačného tábora, která však hlasitě dávala najevo, co si o vládní politice myslí. »Merkelová musí pryč«, »lhářka«, »zrádkyně národa« znělo se střídavou intenzitou ze zástupu po celou dobu zhruba půlhodinového projevu současné šéfky německého kabinetu. Skandování doprovázely místy ohlušující pískot, časté nadávky nebo zdvižené červené karty a také prostředníčky.

 

»No jasně«

Merkelová, kterou naopak silným potleskem podporovali její příznivci, se protest snažila překonat velmi hlasitým projevem. Chování demonstrantů, mezi nimiž byli zejména příznivci Alternativy pro Německo (AfD), několikrát komentovala, když poznamenala, že tito lidé neumí nic jiného než křičet, nebo že jejich chování ukazuje, jak by řešili problémy. Když začala mluvit o migraci a pískot ještě zesílil, poznamenala pouze »no jasně«, jako by se s podobnou reakcí rozhodně nesetkala poprvé.

 

Právě migrace nebo islám byly častým tématem plakátů, které demonstranti přinesli. »Islám nikdy nepatřil k Německu nebo k Evropě. Neexistuje nepolitický islám,« řekla jedna z protestujících Coline Westphalová, která třímala plakát s nápisem »Islám patří k Merkelové, ne k Německu«. »Když se rozhodnu proti islámu, musím se rozhodnout i proti muslimům,« podotkla. »Paní Merkelová je podvodnice a lhářka,« vyjádřil zase své přesvědčení důchodce Gerhard Kroos, podle něhož šéfka německé vlády například v uprchlické politice rozhoduje proti zájmům německého národa.

 

Nechyběla podpora

Zcela jiný názor dal najevo třicátník Oliver Hösler, který přišel Merkelové vyjádřit podporu. »Nesouhlasím s ní ve všem, ale v tom důležitém ano. Přes všechny problémy, co jsme v Německu měli, to dělá výborně,« míní. »Pro mě je pozitivní postavou, zvláště pokud jde o světovou politiku,« uvedl zase Bernard Schmiede ze západního Německa. Na protesty proti Merkelové hleděl s nadhledem. »Můžeme být hrdí na to, že každý v Německu může dát najevo svůj názor. Ať si klidně pískají a drží nad hlavami své plakáty.« Méně pochopení měla dvaapadesátiletá obyvatelka Quedlinburgu, podle níž tito protestující »nerozumí tomu, co je to demokracie«.

 

Oba tábory krčí rameny

Třebaže osoba kancléřky nyní město Quedlinburg i velkou část Německa rozděluje nejspíš více než kdy dříve, na jeden dotaz odpovídali její příznivci i odpůrci často úplně stejně. Otázka, čím je Angela Merkelová tak výjimečná, že je i po dvanácti letech v úřadě znovu jasnou favoritkou zářijových voleb, vyvolávala nejčastěji reakci v podobě pokrčení ramen.

(ava, čtk)      http://www.halonoviny.cz/articles/view/46120221